Frontpage 14/2012

Välkommen till nr 14/2012

På bara 100 år har läkarna lagt 35 år till vår genomsnittliga livslängd. Och framgången fortsätter.

13 september 2012 av Sebastian Relster

Nästan en halv miljon människor på jorden har firat sin 100-årsdag. Forskarna räknar med att den siffran kommer att ha niodubblats år 2050. De många åldringarna kan tacka läkarnas landvinningar för att de har överlevt åkommor som tidigare i mänsklighetens historia har varit liktydiga med en säker död.

Barn som föds i dag har naturligtvis ännu bättre förutsättningar – inte minst tack vare möjligheten att ”odla” organ och de stormsteg som forskarna tar inom genterapi.

Om utvecklingen fortsätter kommer några av dessa nyfödda att kunna nå en ålder av 150 år!

Vi kan också presentera nyheter med en något närmare tidshorisont. Redan i nästa nummer har vi nämligen premiär för den Nya Illustrerad Vetenskap, i vilken du bland annat kan läsa nya spännande artikelserier och få fler interaktiva upplevelser.

Här kan forskarna dyka till jobbet

Det är ont om plats, men läget är unikt. Besök världens enda undervattensforskningsstation, där forskarna bor och arbetar 20 meter under havsytan.

Digitalkamerans segertåg

Tidigare i år fick filmmastodonten Kodak betalningsproblem. Orsaken är det lilla, geniala chips som sitter i digitala kameror.

Färska förnödenheter till städerna

Redan nu förvandlas gamla soptippar till rena energikällor i storstäderna. Framöver skall stadsborna även dricka havsvatten och odla sin egen mat på hustaken.

Jakten på första gnistan

För brandteknikerns tränade öga innehåller även de mest förkolnade ruiner svaret på var och hur branden uppstod.

Läs också:

Arkeologer är Kleopatras grav på spåret På resa till rymdens sju underverk Ny solcell efterliknar växters fotosyntes Forskare skapar dråparvirus i laboratoriet

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: