Frontpage 14/2011

Välkommen till nr 14/2011

Läs om rymdforskning i miniformat, provrörsbarn och vad som egentligen fanns före Big Bang.

5 september 2011

Louise Brown föddes 1978, och redan innan navelsträngen klippts var den lilla flickan från England en kontroversiell sensation. Louise var nämligen världens första ”provrörsbarn”, alltså ett barn som kommit till i en petriskål.

Sedan dess har tekniken hjälpt många tusen barnlösa par, och i dag tycker vi inte att det är ovanligt att barn blir till på det sättet. Så snabbt kan det gå.

Under de 33 år Louise levt har det givetvis skett ytterligare genombrott, som har undanröjt hinder för barnlösa par – och tittar vi framåt i tiden är änu fler på väg.

Redan om 10–20 år är det sannolikt möjligt att hjälpa män att leverera äggceller och kvinnor att leverera sädesceller till sina barn, så att samkönade par kan få biologiska barn utan att behöva donatorer. För många verkar tanken kanske mot naturen, men vem vet: om ett par årtionden har dessa tekniker kanske också blivit helt vanliga. Läs artikeln ”Far är kvinna – mor är man” i detta nummer.

Jens E Matthiesen Chefredaktör

Rymdforskning i miniformat

10x10x10 cm. Det är standardmåttet på en ny typ av minisatelliter, som enkelt och billigt kan lösa många vetenskapliga uppgifter i rymden.

Djuren dansar sig till framgång

Hos vissa djur är den graciös, hos andra bisarr eller komisk i våra ögon. För alla arter gäller dock att parningsdansen är dödligt allvar.

Mosslik återfår sitt ansikte

Tyska forskare har undersökt ett 2650 år gammalt mosslik med alla tänkbara metoder. Nu känner de hennes livshistoria och fysik så väl att de även vågar sätta ett ansikte på henne.

Roterande trummor lagrar grön energi

Svänghjul är ett väldigt effektivt och smidigt sätt att lagra energi på – den tas upp och friges på sekunder. Därmed kan de stora snurrorna vara vägen till ett betydligt bättre utnyttjande av gröna energikällor.

Läs också:

IT-spåmannen Kurzweil lovar oss evigt liv Fiskodlingar är världens nya skafferier Insekter utnyttjar sin hjärna genialt Fysiker hittar spår av tiden före Big Bang Bakom uppfinningen: undervattensbåten

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: