Frontpage 13/12

Välkommen till nr 13/2012

T rex är historiens största rovödla, men nya undersökningar visar att den var både större och mer skräckinjagande än forskarna räknat med. Läs också om genterapins mirakler och om framtidens jättemetropoler, som skall förhindra trafikproppar.

28 augusti 2012 av Sebastian Relster

För 65 miljoner år sedan regerade den största rovödla som någonsin har existerat på jorden – Tyrannosaurus rex. Tills nyligen räknade forskarna med att rovödlan uppnådde en vikt på ”bara” sex ton.

Nya undersökningar avslöjar emellertid att en ung T rex gick upp sju kilo om dagen, och att ett fullvuxet exemplar fick marken att skaka under sig med en matchvikt på nästan nio ton. Kombinerat med ett bett som var 50 gånger kraftigare än ett lejons har T rex varit en skräckinjagande motståndare.

Storleken hade dock sitt pris. Musklerna i svansen har inte kunnat följa med tillväxtkurvan, och därför räknar forskarna med att äldre T rex delvis kom ur balans och blev för långsamma för att jaga snabba bytesdjur. En del paleontologer bedömer att de till och med fick nöja sig med att äta as. Läs om kritas stora dråpare och dess viktproblem.

Från vetenskap till vardag: GENTERAPI

I dag kan läkarna bota blindhet, blodbrist och hjärnsjukdomar med omdiskuterad genterapi.

Krig på krabbornas ö

Krabbor har länge haft oinskränkt makt på den tropiska ön Christmas Island, men nu försöker en armé av minisoldater ta över.

Atombomben i siffror

300000000 grader. Så hög kan temperaturen bli i det ögonblick en atombomb exploderar. Läs fler fakta om en av mänsklighetens hemskaste skapelser.

Kapplöpningens förlorare vann vetenskapen

Robert F Scott omkom, när han försökte nå Sydpolen, men hans vetenskapliga resultat är fortfarande viktiga.

Läs också:

Tillväxt gjorde T rex långsam. Duellen: Är vi ensamma i universum? 4D-mikroskop visar film från mikrokosmos. Förorter avskaffas i framtidens städer. Supermänniskor trotsar medicinens lagar.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: