Frontpage 13/2011

Välkommen till nr 13/2011

Läs om människans utveckling och de glömda religionerna och upplev jorden, som den ser ut från den internationella rymdstationen ISS.

22 augusti 2011

Vilka är vi, varför är vi här och varifrån kommer vi? Det är inte enbart existentiella frågor som vi alla ställer till oss själva – det är även centrala frågor för vetenskapen. I detta nummer belyses de i hela tre artiklar – men på varsitt sätt.

I artikeln ”Samlaget tog oss ur vattnet” berättar vi om hur själva sexualakten var en förutsättning för att vattenlevande djur skulle få lemmar och bli till landdjur. Här är vi flera hundra miljoner år tillbaka i tiden.

Långt senare, för bara ett par hundra tusen år sedan, utvecklades den moderna människan i Afrika. Med våra mentala förmågor följde en rastlöshet, som skulle bli den drivkraft som gav oss världsherraväldet. Läs om det i artikeln ”Vi är världens nyfiknaste däggdjur”.

Skall vi ännu längre in till kärnan av vilka vi är, finns det kanske hjälp att hämta hos hjärnforskarna. I artikeln ”Utanför kroppen” berättar vi hur studier av patienter med vanföreställningar kan bidra till att avtäcka vad vårt ”jag”-upplevande egentligen består av. Mycket nöje! Jens E Matthiesen Chefredaktör

Inblick: Blodet är kroppens multikonstnär

Vårt blod löser ett otal uppgifter i kroppen och innehåller nyckeln till behandlingen av en lång rad sjukdomar.

Louisiana sjunker i havet

Vallar längs Mississippifloden hotar paradoxalt nog att översvämma Louisianas kustområden. Utan flodens avlagringar sjunker landet och slukas av havet.

Vanföreställningar visar vägen till vårt ”jag”

Nya studier av vad som sker i hjärnan hos patienter med utomkroppsliga upplevelser leder forskarna på spåret av vad som skapar vårt ”jag”.

Fossil förändrar samlagets historia

Fyndet av ett foster i ett fossil av en pansarhaj visar att samlag mellan könen kanske förde upp livet på land.

Gud trängde ut Europas gudinnor

Mäktiga gudinnor var en central del av forntidens religioner. Judendomen och kristendomen skickade dock ut dem i mörkret.

Läs också:

Nya vindkraftverk kan utvinna vindenergi överallt Världens rovdjursbestånd är under press Fotodokument: Res jorden runt med ISS Vatten – i otroliga och tankeväckande siffror

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: