Front page 13/2010

Välkommen till nr 13/2010

Läs bl a om maneter, klimatets väktare, om lösningen på migränens mysterium och om en urgammal plåga, som kommit tillbaka.

20 augusti 2010 av Jens E. Matthiesen

Vi skriver 2010 och står därmed på tröskeln till ett nytt årtionde med alla de förhoppningar och förväntningar som det innebär. Frågan är dock vad som står överst på önskelistan i vetenskapens värld? Den frågan fokuserar vi på i den stora temaserie som börjar i detta nummer. Inom tre stora forskningsområden utser vi de mål som vi allra helst ser att forskarna uppnår under 2010-talet – och vi tar samtidigt risken att komma med förslag på hur stor chansen är för att det sker.

Vi inser att våra spådomar troligen kommer att överträffas av verkligheten. Lyckligtvis är utvecklingen i vetenskapens värld oförutsägbar. Nästa årtionde kommer att föra med sig mängder av överraskande fynd, upptäckter och resultat, så när vi om tio år tittar tillbaka kommer vi att förvånas av att så mycket uppnåddes på så kort tid på samma sätt som vi förundras, när vi ser tillbaka på det årtionde som gick. Följ med i serien om det kommande årtiondet – och det gångna. Jens E Matthiesen Chefredaktör

Maneter vakar över klimatet Saltvattenssjöar i östaten Palau i Stilla havet är ett paradis för maneter – och för biologer som vill studera dem. Senast har det visat sig att maneternas rörelser motverkar växthuseffekten.

Migränens mysterium är uppklarat Migränpatienter är väldigt känsliga för ljus, när de drabbats av ett anfall. Hittills har man inte vetat varför, men nu känner vi till svaret.

En gammal plåga återvänder Den kryper upp i våra sängar och suger vårt blod. Vägglusen, som vi i västvärlden har varit befriade från i 50 år, är nu på hastig frammarsch överallt.

Placeboeffekten har en skuggsida Vi vet att ”bluffmedicin” verkar på oss – det kallas för placeboeffekt. Nu visar det sig att biverkningarna dessvärre också följer med – det kallas för ”noceboeffekt”.

Tunnelbanor i siffror Varje dygn åker 155000000 passagerare med tunnelbana. Det är 34 gånger antalet flygresenärer.

Läs också: Fem vägar kan leda oss till stjärnorna Nya fynd ger färg åt dinosaurierna Nu skall Tycho Brahe tas upp ur graven Ny teknik skall göra lastbilen miljövänlig

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: