frontpage 12/2011

Välkommen till nr 12/2011

Läs om den komplicerade tillverkningen av medicin mot ormgift, om världens största stulna skatter och om 10 små djur, som reser till Mars.

4 augusti 2011

Var uppstod livet? Det är en av vetenskapens största obesvarade frågor. Somliga anser att det måste ha skett i jordens oceaner, andra att det skedde uppe i atmosfären – och så finns det de som hävdar att livet inte har uppstått här på jorden utan att det kommit utifrån – till exempel på meteoroider. Den sista teorin kallas panspermihypotesen, och den är högaktuell i samband med ett av de mest kontroversiella rymdprojekten på många år.

Den ryska sonden Phobos-Grunt, som i november sätter kurs mot Mars, för med sig tio djur, växter och mikroorganismer, som skall klara av en resa som varar i tre år, inklusive en vistelse på månen Phobos. Spännande blir det att se hur de små liven mår, när de kommer hem igen. För det får vi hoppas att de gör – döda eller levande.

Alternativet är nämligen att något har gått snett, och att projektet kanske har förorenat Phobos med liv från jorden, vilket vore en vetenskaplig katastrof.

Jens E Matthiesen Chefredaktör

Reportage: Från gift till motgift

Mötet med en giftig orm kostar varje år 100000 människor livet. Många kunde ha räddats med motgift, men sådant är det brist på. Vi har besökt en av de största tillverkarna och följt den svåra framställningen.

Mumier ger oss ny kunskap om cancer

Under antiken var cancer en sällsynt sjukdom, visar studier. Kanske är det vår moderna livsstil som har gjort den vanlig.

Supervulkan pyr under italiensk stad

Geologer fruktar att en gigantisk vulkan under staden Pozzuoli laddar upp inför ett utbrott. Nu vill de borra djupt ned i den för att följa utvecklingen på nära håll.

Bakom uppfinningen: den geniala cykeln

Inget transportmedel utnyttjar vår muskelkraft så effektivt som cykeln, och den blir bara bättre och bättre.

Läs också:

Expedition slår rekord på Antarktis Konstgjorda gälar gör dykaren fri som fisken Genmodifierade hönor stoppar fågelinfluensa Kampen om världens största stulna skatter

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: