frontpage 11/2011

Välkommen till nr 11/2011

Läs om människor med supersinnen, mat som kryper och hur forskarna avslöjar mosslikens mysterier.

1 augusti 2011

Man måste ha uppnått en viss ålder för att begreppet ”diskett” skall vara meningsfyllt. För att inte tala om ”floppydisk”. Detta trots att båda är digitala lagringsmedier, som var gångbara för bara ett par årtionden sedan. Nu är även CD och DVD på väg ut.

Utvecklingen går så fort att det är risk för att de data som vi sparar på fasta lagringsmedier snart är otillgängliga för oss. Dels för att medierna inte är säkra nog, dels för att vi om kort tid inte har utrustning för att läsa dem. I vetenskapens värld kan det bli en katastrofal förlust. Medan forskarna förr i tiden sparade sina resultat på papper, finns de flesta nya data enbart digitalt. På det hela taget producerar vi i dag digital information i ett närmast ofattbart tempo.

Om man föreställde sig att vi skulle skriva ut allt på papper, skulle högen växa snabbare än en raket kan flyga. Det är inte konstigt att experterna har fullt upp med att hitta nya sätt att spara alla data på. Läs artikeln ”Digitala lager svämmar över” i detta nummer.

Jens E Matthiesen Chefredaktör

Grönland blir grönare och högre

Det är ingen nyhet att avsmältningen av isen på Grönland betyder högre vattennivå i haven. Den stora ön höjer sig emellertid allt mer, eftersom tyngden av inlandsisen minskar.

Kvicksilver skall ut ur våra liv

Kvicksilver används i dag i gruvor, inom industrin och i en rad produkter i vår vardag. Från 2013 skall dock användningen av det giftiga grundämnet upphöra.

Gener hoppar runt på kromosomerna

Så kallade hoppande gener, som flyttar till nya platser på kromosomerna, förändrar konstant vår arvsmassa. Det kan vara både till skada och nytta.

Nu skall insekterna upp på menyn

Småkryp är en betydligt effektivare livsmedelskälla än det kött som vi får från kor, svin och fåglar. Insekter och maskar kan därmed vara lösningen på världens livsmedelsbrist. Dessutomsmakar de gott – i västvärlden måste vi bara vänja oss vid den nya maten.

Läs också:

Nya resultat strömmar ned från månen Blinda och döva utvecklar supersinnen Ny teknik avslöjar myterna bakom mossliken Höghus – i otroliga och tankeväckande siffror

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: