Frontpage 11/2010

Välkommen till nr 11/2010

Läs bl a om rymdfartens fantastiska sidovinster.

6 juli 2010 av Jens E Matthiesen

Repfria glasögonglas, slitstarka bildäck, ergonomiska madrasser och diskreta tandställningar. Eller vad sägs om skreening för bröstcancer, packning av potatischips, GPS-navigation och rostskyddsfärg?

Vi tänker inte på det, men faktum är att vår vardag är full av rymdteknologi – det vill säga produkter och tekniker som från början utvecklats för att lösa någon utmaning som rymdfarten har stått inför, och som sedan har använts för mer jordnära syften. Sex årtionden av rymdfart har skapat ett otal tekniska genombrott inom sådana civila tillämpningar, och redan 1962 inrättade NASA ett program för just det ändamålet – att överföra rymdfartens landvinningar till konkret användning på andra områden. Exemplen visar att det ofta har lyckats, och de bör tas med när man debatterar om huruvida den dyra utforskningen av rymden är värd pengarna.

Jens E Matthiesen Chefredaktör

Upptäcktsfärd i världens största grottsystem En expedition till Whiterock Cave på Borneo har avslöjat att det enorma grottsystemet är ännu större än vi trott – och det är långtifrån färdigutforskat.

Havsuttern kan dö av kräsenhet När födan blir knapp, väljer havsuttern att specialisera sig på specifika bytesdjur. Det gör den ännu mer sårbar för förändringar, visar nya studier.

Ny teknik drar koldioxid ur röken Tekniker är nära att utveckla metoder som kan ta bort nästan all koldioxid som släpps ut av fabriker och kraftverk, när de bränner fossila bränslen.

Hjärnans mysterier: Hur fungerer minnet? Forskarna håller gradvis på att avslöja hur hjärnan bär sig åt för att komma ihåg det viktiga och glömma resten.

Läs också om: DNA-prov visar oss Grönlands urfolk Nu vet vi varför vi åldras olika Skrivare kan snart kopiera allt i 3D Solsystemet i siffror

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: