Frontpage 10/2010 DK

Välkommen till nr 10/2010

Läs om Tutankhamun och de nya DNA-studier som har fört oss närmare ett svar på vad som hände med honom.

11 juni 2010 av Jens E Matthiesen

År 1922 öppnade engelsmannen Howard Carter dörren in till vad som skulle visa sig vara det mest spektakulära fyndet i egyptologins historia: Tutankhamuns grav. Berättelsen om fyndet är i sig en av vetenskapens mest fängslande detektivhistorier – men den slutade inte med öppnandet av graven. Mumien av gossekungen som dolde sig bakom den imponerande guldmasken väckte nämligen en rad frågor, som har sysselsatt forskarna sedan dess. För vilket öde var det Tutankhamun mötte för över 3300 år sedan?

Mördades den unge faraon av makthungriga rivaler, föll han offer för en olycka eller dog han helt enkelt på grund av sin egen bräckliga hälsa? Moderna DNA-undersökningar har nyligen fört oss närmare ett svar. Vi känner nu till den sannolika dödsorsaken, och resultaten har även gett oss nya inblickar i Tutankhamuns liv och familjeförhållanden, så att vi nu vet betydligt mer om vem han var. Läs om mannen bakom guldmasken.

Jens E Matthiesen chefredaktör

Naturens största bluffare Möt apan som ropar ”vargen kommer”, krabban som viftar med en falsk klo och pungråttan som låtsas vara död. Djuren använder massor med bluffar för att skaffa sig makt, föda och sex.

Nu vill forskare odla biffar av stamceller Köttproduktion belastar både miljön och klimatet, men kanske är en överraskande lösning på väg: kött odlat av stamceller i laboratoriet.

Upptäcktsfärd i dimensionerna Vi upplever normalt världen som tredimensionell. Kanske finns det dock i varje punkt ytterligare sex dolda dimensioner.

Hjärnans mysterier: Vad är intelligens? Hjärnforskarna har på senare år lärt sig mer om varför vissa av oss är klipskare än andra, och var i hjärnan intelligensen hör hemma.

Vattentorn reser sig i öknen Tyska forskare har funnit en ny metod, som kan förse världens torraste områden med vatten. Torn fulla med salter skall med hjälp av solenergi krama vattenånga ur luften.

Läs också om: Magneter gör cellgifter effektivare Brandsläckning skall kyla av jordens klimat Svepning avslöjar spetälskans historia Så kan geologerna följa jordens skakningar

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: