Frontpage 2/2011

Välkommen til nr 2/2011

Hjärnan blir ett centralt tema i Illustrerad Vetenskap under 2011. Följ med från detta nummer. Lär dig också mer om etruskerna, mördargetingar och nya grundämnen.

3 januari 2011

Det är inte alltid lätt att orientera sig i en modern värld. Kanske har vi i vår kultur dessutom gjort det ännu svårare för oss. Vi har uppfunnit begreppen höger och vänster, och vid en första anblick ser de ut att vara bra och praktiska navigeringsverktyg, men det är de inte alls – faktum är att de är direkt naturstridiga. Vår hjärna är nämligen inte inrättad för att orientera sig på detta egocentriska sätt. Den är tvärt om byggd för så kallad allocentrisk navigation, vilket innebär att den orienterar sig efter objektiva pejlmärken som väderstrecken – och det är mycket meningsfullare.

Den nya forskningen om vår orienteringsförmåga är bara ett exempel på att forskarna förstår allt mer om hur den mänskliga hjärnan fungerar. I Illustrerad Vetenskap har vi valt att göra just utforskningen av hjärnan till ett centralt tema under 2011. Du kan därför se fram emot en lång rad spännande nyheter och stora bakgrundsartiklar om din hjärna.

Jens E Matthiesen Chefredaktör

Antikens fria kvinnor

Vackra, försupna och lätta på foten. Så beskrev romarna de etruskiska kvinnorna. Frågan är dock hur vardagen såg ut för dem? Det kan fyndet av ett välbevarat etruskiskt hus kanske svara på.

Så skapar vi nya grundämnen

I laboratoriet kan fysikerna skapa supertunga grundämnen, som inte finns i naturen, och som existerar i bara bråkdelar av sekunder.

Vacciner får en hjälpande hand

Vacciner fungerar inte alltid så snabbt och effektivt som vi skulle önska. Det kan dock nya, skräddarsydda ämnen – så kallade adjuvantia – avhjälpa.

Våra batterier föds i Anderna

På de stora saltslätterna i Sydamerika utspelas en veritabel ”litiumrush”. Där utvinns nämligen den eftertraktade metall som vi behöver i batterierna till mobiltelefoner och elbilar.

Mördargeting invaderar Europa

Den stora asiatiska getingen infördes i Frankrike av en olyckshändelse. Nu är den i full färd med att utplåna honungsbina – och det kan få allvarliga konsekvenser för jordbruket.

Läs också:

Ny teknik skall göra oss fågelfria Nu är Hubbleteleskopets ersättare klar Havens monster jagade med varmt blod Bönder från Turkiet odlade upp Europa

Köp tidningen

Köp tidningen i kiosker över hela landet. Priset är endast 59:50 kr.

Du kan också beställa en prenumeration på kommande nummer. Till exempel får du 2 nummer och en fin välkomstgåva för endast 39:50. Läs mer här

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: