Vetenskapens recept för grillsuccé

Sommar är synonymt med grillkvällar. Bli årets grillmästare med dessa vetenskapliga tips.

24 maj 2018

Finns det något bättre än ljudet och doften av en sprakande grill en varm sommarkväll?

Många av oss ger sig modigt i kast med grillning men begår några grundläggande misstag på vägen, vilka snuvar oss på den sanna gourmetupplevelsen.

Med dessa vetenskapliga tips kan du överträffa allas förväntningar på grillkvällen.

Tips 1: Använd kolgrill framför gasolgrill

Vi vet allt att gasolgrillen är att föredra om det ska gå undan. Men studier visar trots allt att grillat blir godast med kolgrill.

En kolgrill ger nämligen maten mer smak. Detta beror på att kolet framkallar en så kallad guajakol-arom när värmen bryter ner rent trä i grillen.

Även om aromen har ett underligt namn är smaken lätt att känna igen. Det är nämligen samma rökiga smak som bacon.

Så för alla baconälskare är det bara att plocka fram kolgrillen igen. 

2: Vass kniv ger bättre smak

Det är så sant som det är sagt, att en vass kniv är kockens bästa vän. Rätt kniv har faktiskt större betydelse än man kan tro.

En vass kniv gör nämligen inte bara tillagningen lättare. Den spelar också en viktig roll för smakupplevelsen.

Du kommer bland annat att uppleva att de färska örterna friger fler aromatiska oljor och att löken lättare bryns, eftersom en vass kniv förhindrar att cellerna förstörs och grönsakerna faller samman.

Få knivset av toppkvalitet med Illustrerad Vetenskap

Gör dig redo för sommaren med en stor kockkniv att skära och filea kött med och en Santoku chopper som är perfekt för grönsakerna.

Båda knivarna är 29 cm i full längd och är tillverkade i rostfritt stål.

Just nu får du knivsetet till specialpris med 2 nr av Illustrerad Vetenskap för endast 49,50 kr + 39,50 i porto – du sparar alltså 597 kr.

Klicka här och läs mer.

3: Salt är en gamechanger

Salta köttet redan tre dagar innan du ska grilla. Men salta inte hamburgarna i förväg.

Salt kan nämligen göra dem stenhårda eftersom det förstör proteinet i köttet. Istället bildas ett slags gelatin som gör köttet segt.

Ska du grilla revben blir köttet bara läckrare om du låter det vila i salt i ett par dagar.

5: Skär köttet rätt

När köttet har legat på grillen är det dags att ta fram den bästa kniven igen – och nu ska du se upp med hur du skär köttet.

Sättet du skär på gör nämligen stor skillnad för konsistensen, oavsett hur genomstekt köttet är.

Det hemliga knepet är att skära i riktning mot muskelfibrerna. Det är faktiskt inte så svårt.

Se bara till att skära tvärs över köttets fibrer. Det kommer både att smaka bättre och se bättre ut. 

Och nu när du är här ...

Ska du snart ha grillkväll?

Då hjälper vi dig på traven.

Just nu får du nämligen 2 Illustrerad Vetenskap tillsammans med ett Elementum knivset, där du sparar 597 kronor.

Knivserien har en perfekt kombination av funktion och ergonomi i en futuristisk snygg design. Knivarna är bland annat ytbehandlade genom glasblåsning, där små glaspärlor ”blåses” ut över kvalitetsstålet och ger kniven en vacker, matt yta som är enkel att hålla ren.

Klicka här och läs mer om erbjudandet. 

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: