Flowers and fruit

Varför kan frukt och blommor inte förvaras tillsammans?

Frukt och blommor producerar hormonet etylen, som får frukt att mogna och blommor att vissna.

29 november 2010

Liksom djur använder sig växter av flera olika hormoner för att reglera tillväxt och utveckling.

Ett av dessa växthormoner är gasen etylen, som påverkar växter på en lång rad sätt, där den viktigaste funktionen är att reglera fruktmognad och åldrande. I dessa fall påskyndar etylen processen, så att ju mer etylen som finns närvarande, desto snabbare kommer frukten att mogna och blommorna att vissna.

Blommor och frukter är dock inte bara känsliga för etylen – de producerar även själva det gasformiga hormonet, och ju sämre en växtdel mår, desto mer etylen producerar den. När man skär en ros från busken och skadar några av cellerna i stjälken, ökar etylenproduktionen, och rosen vissnar därför snabbare i vardagsrummet än i trädgården.

Detsamma gäller för frukt, som lätt får stötar, vilket stimulerar produktionen av etylen och påskyndar fruktens mognad. Har ett äpple i fruktkorgen fått en stöt, eller en blomma i buketten är knäckt, kommer de alltså att producera mer etylen än annars och sprida hormonet till de övriga äpplena och blommorna.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: