Varför är citroner sura?

Frukter måste väl normalt vara söta för att djur skall äta dem och sprida deras frön. Varför är då citroner så sura?

1 september 2009

Det är svårt att ge en bra biologisk förklaring till citronens sura smak. Eftersom frukters främsta uppgift är att attrahera djur som vill äta dem, är de vanligtvis söta och mycket välsmakande. Det finns emellertid frukter, som har till uppgift att avskräcka djur från att äta dem, innan fröna är tillräckligt mogna. Citronen hör sannolikt till denna grupp, men det är svårt att säga med säkerhet, då citrusfrukter har odlats och förädlats under flera tusen år. Citronens vilda stamform existerar förmodligen inte längre, så det är omöjligt att avgöra hur stor del av citronens nuvarande utseende och egenskaper som beror på dess ursprungliga gener. Antingen var citronen ursprungligen en liten och endast lätt syrlig frukt, eller också var den redan från början stor och mycket sur. Små, lätt syrliga frukter finns det många varianter av i naturen. Många djur, särskilt fåglar, är galna i dem och bidrar till att sprida deras frön. Stora och mycket bittra frukter klarar sig däremot utan djurens hjälp. De är skapade för att rulla bort från trädet, när de faller, och smaken avhåller normalt djur från att äta fruktköttet. På detta sätt garanteras fröna vatten och näring, när de gror.

Läs också

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: