Tornado shelter

Mellanvästern är tornadornas motorväg

Amerikaner löper stor risk att möta en tornado. Kall och varm luft är huvudingredienserna i det kraftiga väderfenomenet.

Prärien eller ”The Great Plains”, som mellanvästern i USA också kallas, är den plats på jorden där chansen för att en tornado skall uppstå är störst.

Under vårmånaderna kommer kall och torr polarluft från norr, och söderifrån kommer varmare och fuktig tropisk havsluft från Mexikanska golfen. Mötet mellan dessa båda luftmassor och det faktum att solen samtidigt börjar värma upp den stora, platta prärien, är de huvudingredienser som ger de särskilt kraftiga regn- och åsksystem som skapar tornadorna.

Mellanvästern är den plats på jorden där det produceras flest tornador, och området kallas därför ”Tornado Alley” – tornadovägen – eller ”tornadornas motorväg”.

I genomsnitt cirka 800 tornador uppstår i hela USA under tornadosäsongen från mars till augusti med högsäsong i april, maj och juni, då över 55 procent av tornadorna uppstår, men de kan förekomma året runt.

Vetenskapens Universum

Vetenskapens Universum är en unik bokserie, som för dig ut i alla hörn av vetenskapens fascinerande värld. Du kan läsa mer om serien och köpa den första boken på Vetenskapens Universum.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: