Cirrus clouds

Hur snabbt kan moln flyga?

Cirrusmolnen har hastighetsrekordet för moln och ligger i jetströmmarna.

19 juli 2010

De snabbaste molnen finns på 10 till 18 kilometers höjd, där det förekommer vindhastigheter på upp till 400 kilometer i timmen.

Molnen utgörs av vattendroppar eller iskristaller, som långsamt faller genom luften. Det betyder att de följer den rörelse som finns i luften. På grund av friktionen vid jordytan är vindhastigheten högre ju högre upp vi kommer i atmosfären. Bara 100 meter upp kommer den sålunda att vara fördubblad i förhållande till två meter över jordens yta. Det betyder också att molnen rusar iväg med en mycket högre hastighet än nära jorden.

De snabbast flygande molnen finns dock högst upp i troposfären. Det beror på att det där uppstår jetströmmar som en följd av skillnader i temperatur mellan luftlagren. Jetströmmar har normalt en hastighet på cirka 200 kilometer i timmen men kan komma upp i 400 kilometer i timmen. Jetströmmarna ligger på 10 till 18 kilometers höjd, där molnen består av små iskristaller och liknar vaddtussar. Dessa moln kallas cirrusmoln och har hastighetsrekordet på cirka 400 kilometer i timmen.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: