Vad är röd snö?

På våren och i början av sommaren kan man uppleva röd snö i berg som är snötäckta året runt. Fenomenet beror på en mikroskopisk encellig alg, Chlamydomonas nivalis, som lever i snön och har ett högt innehåll av samma röda färgämne, astaxantin, som finns i tomater och röda pepparfrukter. När snön börjar smälta blommar algen upp, och med hjälp av en gisseltråd söker sig algcellerna mot ytan, där solljuset är starkast. Då den våta snön samtidigt blir mer kompakt, framträder den röda färgen tydligt, och snön liknar nästan fruktköttet i en vattenmelon.

1 september 2009

På våren och i början av sommaren kan man uppleva röd snö i berg som är snötäckta året runt. Fenomenet beror på en mikroskopisk encellig alg, Chlamydomonas nivalis, som lever i snön och har ett högt innehåll av samma röda färgämne, astaxantin, som finns i tomater och röda pepparfrukter. När snön börjar smälta blommar algen upp, och med hjälp av en gisseltråd söker sig algcellerna mot ytan, där solljuset är starkast. Då den våta snön samtidigt blir mer kompakt, framträder den röda färgen tydligt, och snön liknar nästan fruktköttet i en vattenmelon. Algen är anpassad till den extrema miljön i snön och tål temperaturer ned till minus 36 grader Celsius. Den trivs bäst i iskallt smältvatten,och om temperaturen stiger till bara ett par grader över fryspunkten dör den. Kölden är dock faktiskt inte den största utmaningen. En molnfri vårdag i bergen är solljuset extremt starkt. Ljusets innehåll av UV-strålar är ett allvarligt hot mot alla levande organismer. Lyckligtvis för algen fungerar det röda färgämnet som ett solfilter, som håller de skadliga UV-strålarna ute. Det blå och röda ljuset som algen använder i sin fotosyntes kommer dock igenom. Därutöver är färgämnet en antioxidant som kan neutralisera de skadliga fria radikalerna, innan de hinner göra skada.

Läs också

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: