Vad är det som skiljer frukt och grönsaker?

Vad är det som skiljer frukt och grönsaker?

Hur skiljer man botaniskt mellan frukter och grönsaker?

1 december 2016

Gränsen mellan frukt och grönsaker är diffus.

Som regel är det växtens användning som avgör, om vi betraktar den som frukt eller grönsak.

Det finns till exempel ett flertal olika banansorter. Några av dem är söta och äts råa och betraktas därför som frukter. Andra sorter är oätliga i rått tillstånd. De måste kokas och används i sitt hemland som basmat, som vi använder potatis och ris. Därför betraktas kokbananer som grönsaker.

Att begreppen flyter något beror även på att det inte finns någon vetenskaplig definition av grönsak.

Vad vi betecknar som grönsak bestäms enbart av våra matvanor. Frukt har däremot en entydig botanisk definition.

De finns på så kallade gömfröiga växter och innehåller frön. Medan grönsaker botaniskt sett kan vara rötter, stjälkar, blad, blommor och i en del fall till och med frukter, är frukt alltså alltid frukt, botaniskt definierat.

De kan dock inbördes vara mycket olika. Det finns allt från torra hasselnötter, som ligger gömda bakom ett hårt skal, via saftiga jordgubbar och svarta vinbär till 40 kilo tunga johannesbrödfrukter.

Det finns talrika exempel på frukter i botanisk mening, som kallas grönsaker.

Det gäller till exempel pepparfrukter, där namnet ju avslöjar dess botaniska tillhörighet, men även bönor,gurkor, tomater, squash och auberginer. I sällsynta fall kan det emellertid vara tvärtom.

Ett exempel är då EU valde att definiera morötter som frukt. Detta var nödvändigt för att morotsmarmelad skulle kunna bli officiellt godkänd som marmelad.

Är du trött på fake news och vill ha ordning på fakta?

Få 3 nr av Illustrerad Vetenskap för 79,00. Klicka här.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: