Chikyu

Japan vill borra sig ned till jordens mantel

Astronauter har hämtat sten på månen, men geologer har ännu bara krafsat på jordens yttersta skorpa. Nu ska ett japanskt forskningsfartyg försöka borra 10 km ned till jordens mantel.

19 februari 2014

Både amerikanska och ryska geologer har tidigare varit tvungna att ge upp idén att borra sig ned till jordens mantel. Temperatur, tryck och inte minst borrens enorma längd gör projektet till en lika stor uppgift som att resa i solsystemet. Men nu har Japan gett sig in i kampen med världens mest avancerade borrfartyg, Chikyu.

Sex propellrar håller fartyget stabilt

Fördelen med att borra till sjöss framför att borra på land är att havsbottenskorpan är väsentligt tunnare än kontinentalskorpan. I gengäld ställs stora krav på tekniken att hålla fartyget stabilt över borrhållet på öppet hav. Chikyu är därför utrustat med sex fartygspropellrar som gör möjliggör att fartyget kan fasthålla sin position i stormväder, kraftig ström och upp till 4,5 m höga vågor.

Hitintill har forskningsfartyg endast genomfört fyra borrningar över en km ned i havsbottenskorpan och blott en djupare än två kilometer. Men de borrtekniska framsteg som olje- och gasindustrin har gjort under de senaste åren får experter att tro på projektet. Om det lyckas att skaffa fram den miljard dollar som "resan" till manteln beräknas kosta kan Chikyu sänka borren i havet innan årtiondets slut, och om allt går väl nå manteln i början av 2020-talet.

Läs mer

Läs hela artikeln om japanernas strävan att borra sig ned till jordens mantel i Illustrerad Vetenskap. Prenumeranter på tidningen kan ladda ned artikeln genom att klicka på knappen nedan.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: