Volcano

Metaller kan användas gång på gång

2 augusti 2010 av Ib Salomon

Generellt ökar efterfrågan på grundämnen, men ny teknik kan snabbt placera ett grundämne i kylan och ett annat i värmen. Tidigare hade till exempel konservburkar på insidan en tunn beläggning av tenn, men nu har plast ersatt tenn, så behovet av metallen har minskat.

Tvärtom är det med metallen titan, som visat sig ha fantastiska egenskaper – den silvriga metallen är lika stark som stål men mycket lättare, och den används i dag i allt från glasögonbågar och golfklubbor till rör och fartygspropellrar.

Lyckligtvis kan titan precis som andra metaller återanvändas utan att det går ut över kvaliteten, och just återanvändning blir ett av framtidens nyckelord. Skall nio miljarder människor ha en levnadsstandard som i i-länderna, duger det inte med slit och släng.

Vi måste dra lärdom av naturen och lära oss att etablera tekniska kretslopp. Ofta kan vi slå två flugor i en smäll, för man kan också spara massor av energi genom att återanvända metaller. Hela 95 procent av energin kan till exempel sparas, om man återanvänder gammalt aluminium.

Det kommer givetvis att uppstå en verklig brist på några grundämnen i framtiden, för vissa av dem kan inte ersättas. En del av lösningen ligger i att ta väl hand om de utvunna ämnena och hitta alternativ. Jorden under våra fötter rymmer nämligen mer än någonsin nyckeln till allas vår framtid.

Vulkaniskt vatten

På stora djup är värmen så intensiv och trycket så högt att vatten blir superkritiskt och så aggressivt att det löser i stort sett alla ­mineraler. På så sätt kan vi hämta upp mineraler från annars ­otillgängliga djup.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: