Sinkhole, Guatemala City

Jorden öppnar sig under oss

På allt fler ställen i världen uppstår så kallade slukhål: plötsligt uppkomna hål, som kan sluka både hus och människor. Orsaken är att vi stör underjorden allt mer, men kanske är hjälp på väg. Geologerna arbetar nämligen på att utveckla metoder för att kunna förutsäga de farliga hålen.

7 mars 2011 av Keld Conradsen

Guatemala City 31 maj 2010. Den tropiska orkanen Agatha har just drabbat Mellanamerika med häftiga regnskurar och omfattande förödelse som följd. Just som man kan börja bedöma skadorna, sker något dramatiskt i en av stadens förorter. Jorden ger efter och försvinner i djupet, och ett cirkelrunt, 18 meter brett och upp till 60 meter djupt hål gapar mot himlen – som om ett hål till helvetet slagits upp. Som genom ett mirakel omkommer inga människor denna sista majdag 2010.

Tre år tidigare, i februari 2007, endast några kilometer bort, hade man emellertid mindre tur. Vid en katastrof nästan identisk med den från våren 2010 försvann ett hus i djupet tillsammans med tre människor, som alla omkom i olyckan.

De spektakulära hålen i Guatemala City 2007 och 2010 är så kallade slukhål. De kan uppstå helt naturligt och har också gjort så genom en stor del av jordens långa historia. Under senare årtionden har de emellertid börjat uppträda allt oftare runt omkring i världen till allt större besvär för oss människor. Det är faktiskt vårt eget fel, säger experterna, för utöver att vi placerar tunga byggnader och konstruktioner på ytan, rubbar vi också underjordens känsliga vattenbalans. På många ställen sänker vi grundvattennivån, och därmed ökar vi avsevärt risken för att jorden öppnar sig under våra fötter.

Slukhål finns överallt i världen. De varierar i storlek från under en till åtskilliga hundra meter i både bredd och djup. Vid första ögonkastet kan de förefalla nästan övernaturliga. Hur i all världen kan det komma sig att den tillsynes stabila marken plötsligt ger vika och försvinner i djupet?

Fakta

Kalksten skapar riskområden på många håll: Flera olika typer av underjord ger risk för att slukhål uppstår, till ­exempel en underjord av salt eller vulkanisk pimpsten. De allra ­flesta hålor uppstår emellertid i de områden där underjorden ­består av kalksten, som är en relativt lättlöslig bergart.

Kalksten finns i underjorden på många ställen i världen, även på våra ­nordliga breddgrader, vilket kan ses på denna karta.

Tema

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: