Jørn Hurum top

Här är experterna som guidar dig på Svalbard

De båda världsberömda experterna Mattias Klum, naturfotograf, och Jørn Hurum, paleontolog, är några av de sakkunniga som är med på resan. Med deras hjälp blir du insatt i Svalbards fascinerande natur och dramatiska historia.

27 oktober 2015

Mattias Klum

Naturfotograf

Fotografen Mattias Klum är med på resan som fotoguide och expert.

Han har fotograferat professionellt sedan 1986 och har arbetat på Svalbard flera gånger med bland annat isbjörnar. Han har rest med sin kamera över stora delar av världen och levererar bilder till National Geographic.

Klum har också fotograferat för BBC, New York Times och ett flertal andra tidningar och tidskrifter. Han håller även föredrag för kunder som IKEA, Apple och Världsnaturfonden.

Dessutom har han filmat dokumentärer om Borneos regnskog och de hotade lejonen i Asien, tillsammans med hustrun och kollegan Monika Klum.

Jørn Hurum

Paleontolog

På kryssningen kan du följa med på fossiljakt med Jørn Husum, som har hittat unika fossiler av urtidens havsmonster på Svalbard.

Jørn Hurum är världskänd norsk paleontolog, professor vid Naturhistorisk Museum vid Oslo Universitet och dessutom en framstående och prisbelönt kunskapsförmedlare.

Jørn Hurum forskar i dinosaurier, primitiva däggdjur och plesiosaurier och har ingående kunskaper om dinosauriefynd på Svalbard.

Jens Henneberg

Publicistisk chef för Illustrerad Vetenskap, Världens Historia, National Geographic och Digital FOTO.

Jens Henneberg har rest till alla jordens kontinenter och har en speciell förkärlek för polarkylan.

Han har deltagit i skidexpeditioner till bland annat Nordpolen och på Svalbard.

Jens Henneberg är fotoguide och har specialiserat sig på natur- och dokumentärfotografi.

Sebastian Relster

Chefredaktör på Illustrerad Vetenskap och expeditionsledare.

Sebastian Relster är utbildad journalist med 20 års erfarenhet av undervisning i favoritämnena historia och vetenskap. Han är speciellt förtjust i smarta prylar, polarområden och djuphavsforskning.

Han är en ivrig amatörfotograf med emfas på amatör och trivs bäst ute i det fria, gärna på väg upp mot en bergstopp eller mot horisonten i en båt.

Sebastian har genomfört en provseglats med M/S Nordstjernen och sedan skräddarsytt läsarresan till Svalbard.

Henrik Elling

Chefredaktör på Världens Historia

Henrik Elling har under de senaste 15 åren ägnat sig åt att undervisa, hålla föredrag, skriva artiklar och böcker i historia och är sedan 2013 chefredaktör på Världens Historia.

Henrik är väl insatt i Svalbards kärva historia som centrum för valfångst och gruvdrift.

Klaus Nygaard

Chefredaktör på Digital FOTO

Klaus Nygaard var bland de första att hoppa på den digitala fotovågen redan 1996.

Han har sedan 2003 varit chefredaktör på tidskriften Digital FOTO och kommer på resan till Svalbard att svara på frågor om kamera- och fototeknik. Klaus är dessutom utbildad journalist.

Karen Gunn

Chefredaktör på National Geographic

Karen Gunn har 15 års erfarenhet av kunskapsförmedling inom forskning, upptäcktsresor, natur och kultur i National Geographic.

Som expert på National Geographic Society är hon delaktig i att dela ut stipendier till forskare och upptäcktsresande som paleontologen Jørn Hurum, polarforskaren Børge Ousland, marinarkeologen Johan Rönnby och upptäcktsresanden Lars Larsson.

Karen har en pol.mag. och en förkärlek för arkeologi, fossiljakt och det arktiska djurlivet.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: