svalbard1

Expedition Svalbard 2016: Program

Följ med oss på en 6-dagars kryssning till Svalbard i juli 2016 och upplev den arktiska sommaren och enastående natur och historia. Här är programmet för resan.

26 oktober 2015

Stora upplevelser väntar dig på Illustrerad Vetenskaps expeditionskryssning till Svalbard. Här kan du läsa programmet dag för dag.

Dag 1: Torsdag

Ankomst till Longyearbyen

Ankomst till Longyearbyen med flyg sent på torsdag kväll och den unika resan börjar. Våra guider möter oss på flygplatsen och ordnar transport till Spitsbergen Hotel, där vi checkar in för övernattning.

Med oss är bland annat den världsberömde National Geographic-fotografen Mattias Klum, som under resan kommer att hålla fotoworkshops och föredrag om sina många års erfarenhet av naturfotografi.

Dag 2: Fredag

Fossiljakt på Janusfjället

Efter frukost i hotellets restaurang använder vi förmiddagen till att utforska Longyearbyens spännande historia.

Efter lunch styr vi ut med det historiska fartyget MS Nordstjernen med plats för 150 gäster – expeditionen har dock bara plats för 100 gäster för att garantera att alla får största möjliga utbyte av föredrag, workshops och utflykterna på land.

Vi seglar österut upp till Janusfjället, där vi går i land. Där kommer en av Nordens skickligaste fossiljägare, Jørn Hurum, att vara vår guide när vi söker spår efter bland annat den 150 miljoner år gamla svanödla.

Sist på eftermiddagen samlas vi alla till ett föredrag med en av expeditionsledarna som sammanfattar dagens upplevelser och förbereder oss inför nästa dag. Mätta på upplevelser smälter vi intrycken medan fartyget glider förbi majestätiska isberg, fjordar och fjäll på kurs norrut.

Dag 3: Lördag

Valfångare och iskalla dopp

Vi anländer till Spetsbergens nordvästra hörn, som Willem Barents upptäckte 1596.

Inseglingen i den vackra Magdalenafjorden kommer att ta andan ur de flesta, men när vi har njutit av synen är det dags för äventyr och – kanske – avkylande övningar. Vi åker i land med små motorbåtar, där vi kan utforska de gamla valfångstplatserna och de modiga får möjlighet att ta ett dopp långt norr om polarcirkeln.

Som de andra dagarna avslutar vi med en sammanfattning och korta föredrag om allt som vi har upplevt.

Dag 4: Söndag

Liefdefjorden och champagne till havs

Vi sätter kurs mot nordöst och upplever de vackra, urgamla fjordarna norrut. För att få de bästa fotomöjligheterna åker vi i små motorbåtar helt nära kusten, bland annat intill Monacoglaciärens imponerande azurblå isvägg.

Alla deltagare får en kikare i sitt välkomstpaket, så att vi kan njuta av vyerna till fullo.

Canon och Nikon ställer ett urval av sina allra bästa objektiv till förfogande under resan, så att du kan testa dig fram för att få bästa resultat. Digital Fotos chefredaktör Klaus Nygaard hjälper dig gärna med att ta den perfekta bilden.

Om isförhållandena är gynnsamma passerar vi senare på dagen den 80:nde breddgraden, vilket självklart firas med champagne.

Dag 5: Måndag

Kongsfjorden och Ny-Ålesund

Vi seglar tillbaka längs med Kongsfjorden och Krossfjorden, där vi går i land och bland annat utforskar fågelfjäll och valrossboplatser.

Senare på eftermiddagen styr vi in i Ny-Ålesund. Där berättar expeditionens experter om stadens brokiga förflutna som kolgruveort och tar med oss till världens nordligaste maritima forskningscenter.

När vi lämnar Ny-Ålesund fortsätter vi söderut längs kusten och återvänder till Isfjorden.

Dag 6: Tisdag

Longyearbyen

Med de fantastiska upplevelserna och kameran full av fantastiska bilder anländer vi till Longyearbyen med minnen för livet i bagaget.

Vi har alla lärt oss mer om historien och naturen i ett av vår planets mest unika områden, långt norr om polarcirkeln – och så har vi hört några av Nordens ledande experter berätta om fossiler, fotografi, natur och historia.

(Med reservation för eventuella ändringar).

MS Nordstjernen: Ett vackert, historiskt fartyg

M/S Nordstjernen byggdes 1956 och har eleganta, klassiska linjer. Fartyget har seglat i den norska kusttrafiken i mer än 50 år och har varit en viktig del av livsnerven i Nordnorge.

Nu har fartyget genomgått en omfattande renovering och den ursprungliga interiören är noggrant tillvaratagen. Fartyget ingår i den norska kulturarvslistan och är något mycket unikt.

Atmosfären ombord är svår att hitta på något annat fartyg. Hytternas storlek och inredning avspeglar 50-talets standard och är därför något enklare än på nya fartyg.

|

Kort om resan

  • Resdagar: 14–19 juli 2016
  • Priser från 21.100,- exklusive flygresor
  • Föredrag ombord med den världsberömde naturfotografen Mattias Klum
  • Fossiljakt och föredrag med den internationellt erkände paleontologen Jørn Hurum
  • Specialutbildade guider visar dig natur och historia
  • Varje deltagare får ett välkomstpaket med en vattentät utflyktsväska, kikare, karta och ett 100-sidigt specialmagasin med de bästa artiklarna om naturfotografi, isbjörnar och polarforskning.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: