svalbard1

Följ med på arktisk expedition med Illustrerad Vetenskap

Nu kan du följa med på expeditionskryssning till Svalbard – dörren till Nordpolen. Upplev den enastående naturen och dramatiken från äventyrarnas och valfångarnas tid ombord på det vackra, historiska fartyget MS Nordstjernen.

19 november 2015

"Isbjörn på styrbord sida"

Ropet hörs plötsligt i fartygets högtalare. Och trots att vi är mitt i en överdådig huvudrätt töms matsalen på rekordtid. Passagerarna flockas vid relingen med blicken, kikaren och teleobjektivet är riktade mot den knubbige kungen av Arktis, isbjörnen.

På expedition i Svalbard

Vi är på expeditionskryssning i Svalbard, den nordligaste bebodda ögruppen på jorden, bara 1?300 kilometer från Nordpolen. Digital Foto för alla, Illustrerad Vetenskap och Världens Historia har i samarbete med National Geographic chartrat det historiska fartyget MS Nordstjernen.

MS Nordstjernen

Och vi har styrt ut på en helt unik resa till isbjörnens rike – en resa som inte bara bjuder på extraordinära naturupplevelser och enastående fotomöjligheter, vi möter också förhistoriska sjöodjur och glömda tyska soldater på vägen.

Äventyrarna vallfärdade till Svalbard

Ända sedan nederländske Wilhelm Barentz satte den första europeiska foten på Svalbard 1596 har ögruppen varit ett eftersträvat mål för äventyrslystna.

Fortfarande kan du på ögruppen se söndervittrade järnvägsskenor och rostiga ångmaskiner, steniga gravhögar och övergivna gruvschakt – tysta vittnesbörd om ögruppens dramatiska och spännande historia.

På vår färd går vi i land och gör besök på historiska platser, uppföljda av föredrag ombord, som innehåller massor av överraskningar. Visste du till exempel att det var här som tyska forskare på en avlägsen väderstation var de sista att kapitulera inför en norsk kapten – fyra månader efter att kriget tagit slut?

Fotografens djupfrysta paradis

När Willem Barents första gången kände den spetsiga kustlinjens land under fotsulorna döpte han landet till Spitsbergen, de spetsiga bergen.

Barents gav också namn åt Bjørneøen, där hans manskap i två timmar kämpade med en isbjörn, och satte därmed ord på Svalbards två mest iögonfallande kännetecken: Berg och björnar. Bådadera är eftertraktade motiv för fotografer, liksom ögruppens enastående fågelliv och azurblå glaciärer.

Med ombord finns den prisbelönte National Geographic-fotografen Matthias Klum, som kommer att ösa ur sina erfarenheter av naturfotografi och som varje dag håller i workshops, där du kan få hjälp med att förbättra dina bilder.

Jurassic World ligger på Svalbard

Björnar och berg studeras också flitigt av många tusentals forskare, som varje sommar vallfärdar till Svalbard, bland annat till den lilla bygden Ny Ålesund, där vi också ligger vid kaj.

Ursprungligen hyste bygden ett minisamhälle som växte upp kring en kolgruva, men i dag hör bebyggelsen till forskarnas arktiska frontlinje. Här i den knastrande friska polarluften är instrumenten så finkänsliga att klimatologerna kan snappa upp "fingeravtrycket" i utsläppen från fartyg som seglar längs Norgekusten.

En annan forskargrupp som är lockade av ögruppen och dess upp mot en miljard gamla fjäll är paleontologerna. En del av de största dinosauriefynden i nyare tid har gjorts på det så kallade Janusfjället, bland annat en gigantisk havsödla som tillhör släktet Pliosaur, vars huvud mätte två meter och som hade ett bett som var fyra gångare så kraftfullt som Tyrannosaurus Rex.

Med ombord finns den norske paleontologen Jørn Hurum, som leder utgrävningarna och har vunnit flera priser för sin förmåga att levandegöra sin forskning. Han guidar oss miljontals år tillbaka till den tid då vattnet piskades till skum av de skräckinjagande rovödlor.

Champagne på däck

Tillbaka på däck, på styrbord sida hörs ropet: "Där är han". Och där inne på stranden går en isbjörn.

Öarna är hem för mer än 3?000 isbjörnar, som alltså är fler än de 2?200 fastboende människorna. Vi har träffat Svalbards urinvånare och kan med lugnt sätta kurs hemåt, medan vi skålar i champagne under midnattssolen på akterdäcket av MS Nordstjernen.

Kort om resan

  • Datum: 14–19 juli 2016
  • Föredrag ombord med den världsberömde naturfotografen Mattias Klum
  • Fossiljakt och föredrag med den internationellt erkände paleontologen Jørgen Hurum
  • Specialutbildade guider visar dig natur och historia
  • Varje deltagare får ett välkomstpaket med en vattentät väska, kikare, karta och en 100-sidig specialtidning med de bästa artiklarna om naturfotografi, isbjörnar och polarforskning.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: