nb_u12 Arctic

Ryssarna rustar upp i Arktis

Ryssland skapar kalla kriget-stämning i Arktis. President Putin har inlett militärövningar i området, där fem nationer strider om rätten att utvinna gas, olja och värdefulla mineraler.

19 mars 2015 av Carsten Nymann

38?000 soldater, 3?360 utrustningsenheter, 41 krigsfartyg, 15 ubåtar och 110 flygplan och helikoptrar deltar i en stor militärövning, som Ryssland håller på Arktis.

Rysslands övningar drar ner stämningen i Arktis ännu längre ner under fryspunkten.

Fem länder strider nämligen om rättigheterna att utvinna olja och värdefulla mineraler som t.ex. mangan, kobolt och koppar från Arktis havsbotten.

Stenprover ska bevisa ägarskap

Ryssarna har länge varit aktiva i området. En rysk atomubåt har t.ex. samlat stenprover på tre kilometers djup från den så kallade Mendelejevryggen för att bevisa att djuphavsryggen geologiskt sett är en del av Rysslands kontinentalsockel.

Atomubåten är byggd av titan och indelad i flera mindre rum så att den inte imploderar under det höga trycket.

Ubåtar undersöker havsbotten

Ubåtar och isbrytare har på senare år intagit Arktis just för att undersöka havsbotten och dess grund. Uppgiften är svår på grund av den tjocka isen.

Därför skickar forskarna ljudvågor ner mot havsbotten med en jättestor luftkanon. Ljudvågorna från kanonen reflekteras olika nere i havsbottens grund allt efter innehåll och på det sättet kan forskarna avslöja t.ex. olja och tecken på mineraler.

Ryssarna planterade flagga 2007

Ett exempel på Rysslands intresse för området sågs 2007, då en robot planterade den ryska flaggan fyra kilometer ner i havet på Nordpolen. Läs mer om striden mellan de fem arktiska kuststaterna och forskarnas arbete i det iskalla Arktis här:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: