Greenlands underground

Nu startar den vilda skattjakten på Grönland

Under miljontals år har enorma mängder av naturresurser legat orörda under jorden på Grönland. Nu har de första tillstånden för gruvdrift delats ut av öns självstyre och bolagen vallfärdar till ön för att kunna lägga vantarna på rikedomarna.

22 maj 2014

Läs om skattjakten på Grönland

I Illustrerad Vetenskap nr 9 hittar du artikeln “Nu startar den grönländska skattjakten". Här kan du bland annat läsa om vilka gruväventyr som drar i gång på världens största ö och hur de många rikedomarna i den grönländska marken har bildats under miljarder år.

Om du prenumererar på Illustrerad Vetenskap kan du läsa artikeln genom att klicka här:

Grönlands naturresurser

Marken och fjällen på världens största ö rymmer enorma rikedomar i form av industrimetaller, sällsynta jordartsmetaller, ädelsten och ädelmetaller.

Om den stora mängden naturresurser hade funnits någon annan stans på jorden hade de för länge sedan blivit utvunna. Men den karga naturen och bristen på infrastruktur i fjällen har fram till nu satt stopp för gruvdriften.

Första tillståndet för gruvdrift

Men nu strömmar gruvbolagen till Grönland för att få ta del av de grönländska skattkamrarna. Det grönländska självstyret har delat ut sitt första tillstånd för gruvdrift som tilldelades bolaget London Mining. De vill anlägga en järngruva i botten av Nuukfjorden vid Isua. Där finns det upp emot 350 miljoner ton järn i fjällen, som har bildats i några av världens äldsta berg för flera miljarder år sedan.

Jakt på sällsynta metaller

Det grönländska självstyret har också gett klartecken till utvinning av uran, vilket möjliggör brytning av sällsynta jordartsmetaller vid Kvanefjället på södra Grönland. Här kan metallerna nämligen inte utvinnas utan att uranet följer med eftersom de är bundna i samma mineraler.

De sällsynta jordartsmetallerna är speciellt nödvändiga för modern teknik och återfinns i smarta telefoner och datorer, men är också viktiga inom grön teknik som till exempel i vindkraftverk.

Drömmen om olja lever

Men det är inte bara på själva ön som de värdefulla råmaterialen är gömda. Sannolikheten är stor att det finns kolossala mängder olja och naturgas utanför Grönlands kuster.

Utanför ön Disko och i Baffinbukten vid Västra Grönland letar flera oljebolag under havsbotten efter de eftertraktade svarta dropparna. Nu är oljejakten också igång utanför nordöstra Grönland. Här uppskattar man att det finns nio miljarder fat olja som väntar på att hämtas upp.

Farliga arbetsförhållanden

Isförhållandena i havet utanför nordöstra Grönland gör dock platsen till en av världens värsta att arbeta på och än finns det inga metoder för att kunna arbeta säkert i det farliga vattnet. Därför får oljejakten vänta några år med att ansluta sig till den grönländska skattjakten som ser ut att bli århundradets gruväventyr.

Läs mer om skattjakten på Grönland

I Illustrerad Vetenskap nr 9 hittar du artikeln “Nu börjar den grönländska skattjakten". Här kan du läsa om vilka gruväventyr som tar sin början på världens största ö och hur de många rikedomarna i marken på Grönlands har bildats under miljarder år.

Är du prenumerant på Illustrerad Vetenskap kan du läsa artikeln genom att klicka här nedan:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: