Oil spunge

7. Supersvamp suger 8 gånger sin vikt

Aerogel är ett ultralätt, gasfyllt material, som utvecklats av bland andra NASA. Det kallas även ”frusen rök", för att det är så lätt. Det består av 99 procent luft, men har inte desto mindre en mycket stor uppsugningsförmåga.

31 mars 2011 av Ib Salomon

Fördelar: Gelen kan spridas som granulat eller som block och kan till exempel bilda en barriär, som hindrar olja från att nå kusten. Uppsamlad olja kan vridas ur gelen och återanvändas. Detsamma kan gelen. På drabbade kuster skall den även kunna användas för att suga upp oljefläckar från stenar och sandbankar. Dessutom förorenar gelen inte.

Nackdelar: Priset är relativt högt, och det saknas ännu dokumentation för metodens effektivitet i praktiken, men allt tyder på att det finns mycket få nackdelar med den.

Status: Forskare vid Case Western Reserve University i USA har utvecklat en variant som de kallar Aeroclay. Den flyter på ytan och suger till sig olja, precis som en svamp suger upp vatten. Gelen kan suga upp åtta gånger sin egen vikt. Utvecklingsarbetet pågår fortfarande, så metoden är inte testad i stor skala. En ny och förbättrad version av gelen väntas komma ut på marknaden inom ett år.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: