oil-eating bacteria

6. Bakterier äter långsamt oljan

Överallt i haven finns det bakterier, som kan äta upp de kolväten som olja består av. Forskarna har dessutom genmodifierat bakterier, så att de får extra stor aptit på olja men samtidigt kan vara farliga att släppa lösa.

31 mars 2011 av Ib Salomon

Fördelar: Bakterierna finns redan i naturen. De är effektiva och dör när det inte finns mer olja att äta. Kan med fördel användas vid sanering av svårtillgängliga kuster.

Nackdelar: Det tar tid innan det finns tillräckligt med bakterier för att ha effekt. Sätter man ut genmanipulerade bakterier, kan de kanske konkurrera ut naturliga bakterier och rubba den ekologiska balansen.

Status: Sker det ett oljeutsläpp, ökar antalet oljeätande bakterier snabbt. Tillväxten kan stimuleras genom att närningsämnen tillförs med risk för att det uppstår syrebrist. Man har med framgång spridit oljeätande bakterier över olja som spolats upp på land.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: