Här är världens mest radioaktiva platser

INTERAKTIV KARTA:Atomåldern har satt sina spår. Klicka din in på vår världskarta nedan och se videoklipp från de ställen på jorden som är mest radioaktiva.

Radioaktivitet: Inte bara en stad i Ryssland

Det mest radioaktiva stället i världen är runt staden Tjeljabinsk i Uralbergen, där Sovjetunionen i decennier producerade plutonium till kärnvapen. Här är föroreningen långt större än t.ex. runt det havererade kärnkraftverket Tjernobyl i Ukraina.

Men på många ställen runt om i världen har atomåldern satt sina spår.

Klicka dig in på kartan nedan och läs om och se fascinerande och skrämmande videoklipp från världens mest radioaktiva platser.

Blixtakademin om radioaktivitet

Vill du veta mer om vad radioaktivitet är? Ta en lektion i vår Blixtakademi.

Radioaktivitet bryter ner och läker

Radioaktivitet har skrämt och fascinerat ända sedan Marie Curie isolerade radium 1898. Sedan dess har radioaktivitet utnyttjats till både fientliga och fredliga syften.

Det kan du läsa mer om i artikeln nedan:

Vi kan varken se eller känna den, men den finns överallt omkring oss och i höga doser är den livsfarlig. Radioaktivitet har skrämt och fascinerat, ända sedan Marie Curie isolerade ämnet radium år 1898. Fysikerna förstår hur den energirika strålningen uppstår, men de kan inte mäta exakt hur farlig den är. RadioaktivitetRadioaktivitet Läs hela artikeln