Sleipner Field

Medan vi väntar ...

Lösningar på klimatproblemen kan uppnås inom endast 25 år, men innan så har skett är det flera saker vi kan göra

9 november 2009 av Ib Salomon

Vi kan lagra koldioxid

Medan vi ställer om oss till ett samhälle som inte längre släpper ut koldioxid, finns det tekniskt sett inga hinder för att avskilja koldioxid ur röken från kraftverk och andra industrier och pumpa ned den i en lämplig geologisk formation. Metoden kallas CCS, Carbon Capture and Storage, och används redan på en del ställen i världen, bland annat i det norska Sleipnerfältet i Nordsjön. Försök pågår också i kraftverk runt om i världen.

Formationen kan till exempel vara ett tömt gasfält, som ligger på minst 800 meters djup – först på detta djup är trycket så högt att koldioxid kan lagras som vätska.

Vi kan sluta slösa

Många år av tillgång till billig och riklig energi har fått oss att slösa med den. Vi har blivit mästare på slöseri. En av de snabbaste vägarna till att minska utsläppen av koldioxid är därför att kartlägga var spillet sker och samtidigt byta till ny och betydligt effektivare teknik.

I de flesta av världens elverk är det bara en tredjedel av energin från kol, gas eller olja som blir till elektricitet. Resten blir värme, som sällan utnyttjas.

Använder man värmen till fjärrvärme eller fjärrkylning, kan över 90 procent av energin användas. Denna typ av effektiviseringar är värda att satsa på, parallellt med att vi lägger om hela vår energiproduktion.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: