nb_u23 Ocean

Jättedammsugare ska få bort plasten i haven

En två kilometer lång dammsugare som ska ta bort plastskräp från världshaven sätts in utanför japansk ö nästa år.

3 juni 2015 av Karen Grubbe

300 miljoner ton. Så mycket plast slängs varje år i naturen. Eftersom plast är svårnedbrytbart samlas det bara på hög, och enbart i haven flyter just nu omkring fem biljoner bitar plast runt. Årligen dör över en miljon havsfåglar till följd av plastförorening.

Men nu testar organisationen The Ocean Cleanup ett system som lätt och billigt ska ta bort plasten från haven.

Flytande barriärer fångar in plasten

Det nya systemet är fäst på havsbotten och fångar in plast med hjälp av flytande bommar. De leder plasten in mot mitten av systemet där en lagerlåda suger in plasten och förvarar den. Lådan töms härefter med jämna mellanrum.

Eftersom plast är lättare än vatten och systemet flyter på ytan kan havsdjur simma under barriärerna.

Systemet utnyttjar att plasten fångas upp av havsströmmar som leder runt skräpet, så att det automatiskt passerar förbi dammsugarna. På det sättet kan systemet rensa stora områden av havet trots att det sitter fast i havsbotten.

Systemet testas i Japan 2016

Det nya systemet kommer 2016 fästas utanför den japanska ön, Tsushima, och ska där samla in plast i två år. Med en längd på två kilometer kommer bommarna bli den längsta flytande konstruktionen i havet.

På längre sikt kommer teamet bakom The Ocean Cleanup-system sätta in systemet på fler ställen och gradvis förlänga bommarna.

Planen är att senast 2020 sätta in en 100 kilometer lång konstruktion i Stilla havet mellan Hawaii och Kalifornien. Här kommer systemet kunna avlägsna omkring hälften av den plast som flyter runt.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: