nb_u33 bollar

96 miljoner bollar ska hushålla med vattnet

Los Angeles tar nu till nya metoder för att rädda sina knappa dricksvattenresurser. 96 miljoner svarta bollar ska stoppa avdunstningen och bollarna kan till och med förhindra cancer hos de som dricker vattnet.

13 augusti 2015 av Anne Lykke

Att hälla ner 96 miljoner gummibollar i en 175 hektar stor vattenreservoar verkar kanske inte som en särskilt smart idé. Men tanken är faktiskt mycket genomtänkt. De små, svarta bollarna ska nämligen täcka ytan och förhindra att dricksvattnet avdunstar.

Förhindrar avdunstning av 1?100 miljoner liter vatten

Los Angeles upplever på senare år massiv torka och vattenresurserna är knappa. Därför använder sig Los Angeles Reservoir som de första i världen av de flytande gummibollarna som reflekterar solljuset så att värmen inte koncentreras i vattnet. Dessutom skyddar bollarna vattnet mot damm och kemikalier.

Enligt beräkningar kan bollarna förhindra över 1?100 miljoner liter vatten om året att avdunsta från reservoaren som badar i den intensiva sydkaliforniska solen.

Bollar förhindrar cancer

De svarta bollarnas skugga förhindrar dessutom en farlig reaktion mellan så kallad bromit (BrO2-), som finns naturligt i grundvattnet, och klor som används till att desinficera vattnet.

När solljus reagerar med de två kemiska ämnena bildas det cancerframkallande ämnet bromat. Men den reaktionen förhindrar bollarna.

Lösningen kan vara havsvattenavsaltning

I Kalifornien har myndigheterna också uppfört en jätteanläggning som kan avsalta havsvatten just för att trygga tillgången till dricksvatten i vattenkranarna kommande år.

Läs mer om avsaltningsanläggningen och andra tekniker som ska rädda jorden från klimatförändringarna.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: