Niagara Falls frozen

Läckande Arktis fryser Niagarafallen

Niagarafallen och stora delar av USA har frysts ända in till självständighetsförklaringen. Enligt klimatforskare beror kylan på att den globala uppvärmningen har punkterat Nordpolen.

24 februari 2015 av Carsten Nymann

Redan i januari 2014 bet kylan sig fast i USA och tvingade temperaturen på knä, så att till och med sydstaterna upplevde rekordlåga temperaturer och tvåsiffriga minusgrader.

Hitintills lever 2015 i högsta grad upp till förra årets isande kyla.

I New York har Hudsonfloden frusit, 80 procent av de stora sjöarna i Mellanvästern har frusit till och till och med de forsande vattenmassorna i Niagarafallen på gränsen till Kanada har tvingats böja sig för kylan.

Niagarafallen kan tacka global uppvärmning

Paradoxalt nog bär den globala uppvärmningen enligt forskarna skulden för kylan som har drabbat Niagarafallen.

Den så kallade polarfrontjetströmmen som normalt går runt jorden vid den 60:e breddgraden och håller kyla och värme åtskilda, kränger nämligen enormt på senare år.

Punkterat Arktis läcker kyla till Niagarafallen

Orsaken är att temperaturen på Nordpolen har stigit med runt 10 grader jämfört med för 50 år sedan, och när temperaturskillnaden mellan söder och norr blir mindre blir jetströmmen svagare.

Följden blir att varm luft på några ställen når högt norrut medan kall arktisk luft tränger långt söderut och lamslår Niagarafallen eller – som 2014 – räcker ända ner till subtropiska Florida i USA.

Niagarafallen-syndromet drabbar Europa

Även om Nordamerika är hårdast drabbat just nu ska européerna inte slänga sina fodrade vinterjackor, varnar klimatforskare. Europa kan mycket väl bli offer för den punkterade polarfrontjetströmmen:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: