Engabræen

Isens rörelser studeras under glaciär

20 december 2010 av Ib Salomon

Fascinerande och häftigt. Så beskriver forskare ett besök i världens kanske mest klaustrofobiska laboratorium, som är placerat på undersidan av en glaciär. Svartisen Subglacial Laboratory ligger under Engabraen, som är en utlöpare av Svartisen precis norr om polcirkeln i Norge.

Ingången till laboratoriet ligger under 200 meter is, och när forskarna till exempel skall undersöka hur glaciären glider över underlaget, måste de först smälta gångar som de kan ta sig fram i. Det sker med hjälp av brandslangar och varmt vatten, men isen i bottnen av en glaciär är mjuk, närmast som deg, och därför måste forskarna skynda sig, eftersom gångarna efter ett dygn ofta har sjunkit ihop till halva storleken.

Subglacial Laboratory

Även vägen in i laboratoriet är besvärlig. Därför har man vid tunnelingången inrättat ett litet hotell med plats för åtta forskare åt gången, och inne i en bergtunnel finns det stabilare laboratorier.

Forskningen under Svartisen har bland annat resulterat i ny kunskap om glaciäris, isens rörelse och dess kemi, och flera doktorsavhandlingar är baserade på forskning under isen. Bakom laboratoriet står NVE, Norges Vassdrags- och Energidirektorat, och Statkraft.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: