tranporting iceberg

Isberg från Arktis skall bogseras till Afrika

En fransk ingenjör vill transportera dricksvatten från Kanada till Nordafrika.

21 november 2011

Norrut finns gigantiska isberg och söderut saknar miljontals människor dricksvatten. Det måste man göra något åt, anser den franske ingenjören Georges Mougin, som vill bogsera isberg från polarområdena till platser i världen, där befolkningen saknar vatten. Till exempel från den kanadensiska ön Newfoundland till Nordafrika.

Med hjälp av datorsimuleringar har Mougin räknat på hur en sådan transport skulle kunna vara möjlig. Han har kommit fram till att en bogserbåt kan dra ett sju miljoner ton tungt isberg från Newfoundland till Kanarieöarna utanför nordvästra Afrika på 141 dagar, och att en sådan flyttning kan förse 35000 människor med rent dricksvatten i ett år.

Det ligger dock många utmaningar i projektet: stormarna är ett allvarligt hot mot en bogserbåt med ett enormt isberg på släp, och om isberget spricker och delas i två eller fler delar, kan det uppstå upp till 60 meter höga vågor. Dessutom kommer isberget att smälta på väg söderut, men detta problem reduceras genom att isberget packas in i ett 12 meter högt isolerande hölje vid vattenlinjen.

Coated iceberg

Mougin har beräknat att det skulle kosta drygt 70 miljoner kronor att frakta ett sju miljoner ton tungt isberg från Newfoundland till Kanarieöarna, och då blir vattenpriset cirka 10:50 kronor per liter. Med större isberg blir literpriset lägre.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: