idyllisk sjö djur

Idyllisk sjö är en tickande bomb

På botten av den djupa Kivusjön väntar enorma mängder gas på att explodera. När det händer kommer allt liv kring den idylliska sjön av kvävas.

20 juli 2016 av Jesper Bindslev & Stine Overbye

Två miljoner människor lever bokstavligt talat på randen till en katastrof. De bor kring Kivusjön, som kan explodera när som helst.

Sjön på gränsen mellan Rwanda och Demokratiska republiken Kongo är en av världens djupaste. På botten av den 485 meter djupa sjön är vattnet mättat med cirka 60 miljarder kubikmeter metangas och 300 miljarder kubikmeter koldioxid.

Gaserna hålls normalt nere i djupet av vattenmassorna ovanför, men ett vulkanutbrott eller ett jordskalv kan släppa loss dem, så att allt liv kring sjön kvävs på ett ögonblick.

Explosion kostade 1?700 människor livet

Kivusjön är den ena av världens tre sjöar med stora mängder koldioxid och alla ligger i Väst- och Centralafrika. 1986 exploderade en annan av sjöarna, Nyossjön i Kamerun, och dödade 1?700 människor.

Kivusjön är den absolut farligaste av de tre gassjöarna, eftersom den innehåller mest gas och är tätast befolkad.

Spår av forntidens djurliv visar att livet kring Kivusjön har drabbats av massutplåning i genomsnitt en gång vart tusende år. Men ingen vev när sjön exploderar nästa gång.

Men de enorma gasförekomsterna är inte bara av ondo: Rwanda har nu börjat utvinna metangasen i sjön och använda den till att producera ström.

Jordskred utlöste giftigt gasmoln

Du kan läsa mycket mer om hur Nyossjön 1986 förvandlades från en fredlig livgivare till en lömsk dödsfälla i vår stora artikel:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: