Monster wave

Var uppstår monstervågor?

Hur uppkommer monstervågor, och sker det på vissa bestämda platser?

3 oktober 2011

Monstervågor, freak waves och rogue waves är de vanligaste namnen på vågor, som är mer än dubbelt så höga som andra vågor i samma område. Om man använder denna definition, har flera oberoende studier visat att monstervågor kan förekomma nästan överallt i världen.

En genomgång av mätningar från åtskilliga havsområden visar tydligt att monstervågor är ganska vanliga och inte bara i hög sjö. Även vid lugnare förhållanden uppstår oväntade vågor, som inte följer de traditionella teorierna.

Satellitmätningar över oceanernas yta har visat på förekomsten av monstervågor på upp till 30 meters höjd på många platser i världen. Det finns inget entydigt svar på hur vågorna uppkommer, men det är en klar övervikt av extrema vågor i samband med kraftiga havsströmmar.

Flera teorier beskriver havsströmmarna på så sätt att de har en samlande effekt på energin i de enskilda vågorna. Därigenom koncentreras energin kortvarigt i de extrema enskilda vågorna – med det är ännu långt till en användbar och erkänd teori. Samtidigt har mätningar också påvisat ett större antal extrema vågor nära lågtryck och fronter.

Cykloner, som bildar kraftiga vindar i ett koncentrerat område, till exempel strax före en frontzon, har en förmåga att skapa lokala havsströmmar, som kan vara orsaken till flera kraftigare vågor.

Monstervågor är fortfarande en gåta för vetenskapen, men hydrologerna räknar med att kunna ge prognoser för dem inom de närmaste tio åren.

Fakta

Monstervågor har dubbel höjd Fram till nyårsdagen år 1995 avvisades historier om monstervågor som myter. Den här dagen fastslog dock de så kallade draupnermätningarna från en oljeplattform i Nordsjön att monstervågor finns.

De definieras som enskilda vågor, som är dubbelt så höga som övriga vågor.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: