Avalanche

Lavindöden lurar i bergen

Varje år kräver bergen sina offer när ett dödstäcke av snö dånar ned från höjderna och drar med sig allt i sin väg. Snöskreden sker när de tunga snölagren i toppen mister fästet i de djupare lagren. Här kan du läsa mer om orsaker och lavinfara.

9 februari 2015 av Carsten Nymann

Det är inte för inte som laviner ibland kallas Den vita döden.

När ett mullrande hav av snö rasar ned för berget slukar det allt i sin väg: Stenar, mindre träd – och människor.

Fångad i en luftficka i den hårt packade snön kan den olycksalige skidåkaren inte göra annat än att hoppas att hjälpen är på väg. Luften varar nämligen inte för evigt i snömonstrets skoningslösa buk.

Med den bilden i åtanke kan det vara en god idé att vara extra försiktig om du är typen som gillar att åka utanför de markerade pisterna. Speciellt om särskilda väderförhållanden har rubbat den hårfina balansen som normalt häftar fast snömassorna vid bergssidan.

En lavin uppstår mellan snölager

Snön ligger fundamentalt sett i två lager.

Längst in mot berget finns den tunga, packade snön som har legat länge och överst ligger ett - lika tungt - lager nysnö.

Översta lagret har under normala omständigheter ett bra fäste i den gamla snön och de två lagren bildar ett solitt underlag för skidåkarna.

Problemet uppstår när det nedersta lagret inte har den massa som den normalt har – om det till exempel inte har snöat lika mycket som det brukar – och det faller ett tungt täcke nysnö ovanpå det gamla lagret.

Vinner tyngdkraften uppstår en lavin

Huruvida snön blir liggande är en kamp mellan två naturkrafter: Tyngdkraft versus friktion.

För att snön ligger på en slänt, drar tyngdkraften naturligt i snön och den har störst effekt på nysnön, som ännu inte har packats.

Den understa snön har ett gott grepp om bergssidan, men den enda kraft som håller fast det översta lagret är friktionen mellan de två snölagren.

Lavinrisken är hög

När det översta lagret plötsligt blir relativt mycket tyngre, utmanas friktionskraften, och det kan till och med uppstå ett tredje svagare lager mellan botten och topp.

I den situationen kan minsta lilla ändring orsaka en lavin.

En skidåkare eller en snöskoter som förvillar sig ut på nysnön kan vara precis den extra vikt som krävs för att utlösa en lavin.

KLICKA PÅ BILDEN: Lavinfaran beskrivs i fem nivåer. En "steep slop" betyder sluttningar med en lutning på över 30 grader. /EAWS

Skidåkare kan utlösa en lavin

Skidåkare som medvetet söker den jungfruliga nysnön offpist, kan därför snabbt befinna sig mitt i en lavin:

SÅ DÖDAR LAVINER

En stor studie av lavindöd i Kanada 1984-2005 visar vad offren dör av:

? Syrebrist: 75%

? Syrebrist och skador: 24%

? Nedkylning: 1%

Cirka 90 procent av alla lavinoffer utlöser lavinerna själva.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: