Döden lurar på Mount Everest

INTERAKTIVT BERG:Döden på Mount Everest inträffar i flera former. De största farorna, utöver höjdsjuka, är isande kyla, plötsliga fall och överraskande laviner. Klicka dig runt på en livsfarlig bergsklättring.

Allt sedan 1922 har drygt 280 personer mist livet på världens högsta berg. Många har bara försvunnit spårlöst. Mount Everest är i dag världens högst belägna gravplats.

Vi har samlat en del av de mest fruktansvärda händelserna från Mount Everests blodiga historia. Ta ett djupt andetag och klicka dig runt på en farlig resa upp på "Världens tak":

INFO: Den vanligaste vägen upp på Mount Everest – "den södra rutten" – är blå. De gula trianglarna visar de olika klättringslägren eller så kallade "camps" på vägen upp mot toppen.

Se också: Stort tema om människans riskfyllda väg till Mount Everest.

Mount Everest kräver fortfarande offer

De senaste två åren har 35 klättrare omkommit på Mount Everest. Med genomsnittliga vindhastigheter på 150 kilometer i timmen och en genomsnittstemperatur på -19 °C på toppen är det inte heller säkert att alla lyckas besegra det lockande berget. Läs mer om våghalsarnas trotsiga försök i vår artikel:

Krossade och kvävda av enorma snö- och ismassor. Så har drömmen för minst 35 bergsbestigare på Mount Everest slutat de senaste två åren. Extrema vindar och stark köld är kända motståndare i kampen för att ta sig till världens högsta topp, men nu får laviner också en dödlig huvudroll. Dödens berg kräver nya offerDödens berg kräver nya offerDödens berg kräver nya offer Läs hela artikeln