Mount Everest Lhotse Nuptse

Erövringen av Mount Everest

År 1953 var Edmund Hillary och Tenzing Norgay de första att bestiga toppen av Mount Everest. Vi berättar historien om människans väg till Mount Everest.

Livsfarligt Mount Everest

Färden mot toppen av Mount Everest är en av de längsta och mest livsfarliga människan har gett sig i kast med. Sedan de första försöken att nå toppen 1922 har Mount Everest krävt mer än 280 människoliv.

Everest kräver fortfarande offer

Med tiden har det blivit lättare att bestiga Mount Everest. År 1990 var lyckades 18 procent av försöken att nå toppen, men 2012 hade siffran stigit till 56 procent.

Samtidigt har trafiken på världens högsta berg stigit markant och varje år rapporteras det om trafikproppar på Hillary Step och andra platser, när hundratals bergsbestigare gör sina försök att nå toppen.

Och Mount Everest kräver fortfarande varje år människoliv.

4000 har nått toppen

Totalt att cirka 4000 personer nått toppen och i det här temat berättar vi om några av de fascinerande öden som antingen omkom på berget – eller besegrade det:

George Mallory, Andrew Irvine, Reinhold Messner, Scott Fisher, Beck Weathers – och inte minst Edmund Hillary och Tenzing Norgay, som den 29 maj 1953 blev de första att beträda snön på världens högsta punkt.

Klicka på länkarna nedan för att läsa spännande berättelser, se fantastiska bilder, videoklipp och interaktiva kartor.

Tema

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: