Jättepelare

Hur bildas klippor med stenar ovanpå?

Jag har sett enorma stenpelare i USA, där det ser ut som om någon har lagt en sten på toppen. Hur går det till?

På en del håll i världen kan man uppleva det underliga fenomenet att stå inför en kolossal stenpelare, där det ser ut som om en jätte med försiktig hand lagt en stor sten på toppen. Speciellt i USA finns det fantastiska landskap med otaliga sådana torn eller spiror, som man kan se till exempel i Bryce Canyon i Utah.

Det är frågan om erosionsfenomen, vilket innebär att pelarna har bildats genom att vatten har grävt sig ned i underjorden. Det krävs bara att det är en förhållandevis mjuk bergart i underjorden med en hårdare bergart ovanpå. Den mjuka bergarten är vanligtvis sedimentär – det vill säga den har bildats genom avlagring av material som sand eller vulkanisk aska – medan den hårda bergarten överst kan vara ett lager av vulkanisk basalt. Allteftersom tiden går uppstår sprickor i den hårda bergarten, och när väl dessa sprickor har nått igenom till den mjuka bergarten undertill tar erosionen fart på allvar.

Sprickor blir till klyftor

Vattnet från regnskurar samlas i sprickorna, som grävs större och med tiden blir till djupa klyftor. Enstaka pelare kan dock stå kvar, och de är ju skyddade mot erosionen ovanifrån av sin hårda ”hatt”. Till sist kommer väder och vind dock att gnaga sig in i foten av dessa pelare och få dem att välta. Sådana stenpelare finns generellt i öknar och i den typ av landskap som amerikanerna kallar för ”badland”. Det är områden som är kraftigt påverkade av erosion från vind och vatten: pelarna kan bli stora som en tiovåningsbyggnad.

Faktum är att man kan göra sin egna små ”hoodoos”, om man kastar en handfull grus på en hög av förhållandevis hårt sammanpressad sand. Då kommer man vid häftiga regn att kunna se att det bildas regnvattenklyftor i sandhögen, där det sticker upp små, fina sandtorn med en liten sten på toppen.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: