Sommartid

Sommartid kostar pengar och nattsömn

I helgen går vi över till sommartid. Om du tycker att det påverkar dig har du rätt, din kropp behöver fem dagar för att vänja sig vid att gå upp tidigare.

23 mars 2017 av Carsten Nymann

Fem fakta om sommartid

Natten till söndag ställer fram klockan en timme, när vi går över till sommartid. Fenomenet infördes för att spara ström, men forskning visar att ändringen mellan vintertid- och sommartid går ut över hälsan.

  1. Det tar människokroppen fem dagar att vänja sig vid att gå upp en timme tidigare. Kroppens biologiska klocka följer solen men när klockan ställs fram följer solen inte med.

  2. Idén med att skruva fram klockan uppstod redan 1784, när uppfinnaren Benjamin Franklin ville spara på stearinljusen. Först 1916 infördes sommartid i Skandinavien.

  3. En timmes förlorad nattsömn låter kanske obetydligt, men i Kanada registrerade trafikforskare 1992 en åtta procents ökning i trafikolyckor veckan efter övergången till sommartid.

  4. Övergången till sommartid kostade år 2000 investerare på de amerikanska börserna 170?000?000?000 kr. Orsaken var sömnbrist och koncentrationsbesvär bland affärsmännen.

  5. Varje amerikan lägger enligt en undersökning 20 minuter på att ställa fram alla sina klockor en timme. Uppgiften kostar samhället 12,5 miljarder kronor i förlorad omsättning och arbetstid.

Fler fakta om sommartid

När går vi över till sommartid? Var i världen gör man det? Läs häpnadsväckande fakta och fascinerande siffror om sommartid i vår arkivartikel:

Ska klockan fram eller tillbaka?

Ska klockan skruvas fram eller tillbaka när vi går över till sommartid?

Den klassiska minnesregeln är om trädgårdsmöbler: På sommaren sätts de FRAM - på vintern ställs de TILLBAKA.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: