Zika mikrocefali

Zikavirus kan överföras genom blod

Det fruktade zikaviruset sprider sig. Viruset kan ge hjärnskada hos nyfödda och sprids speciellt via mygg – men den kan också smitta människor emellan.

26 januari 2016 av Anders Bruun

Alltfler länder i Syd- och Mellanamerika rapporterar om fall av den fruktade zikafebern. Sjukdomen som också har kommit till Nordamerika har nu registrerats i 27 länder.

Risk för sexuell överföring

Zikavirus överförs primärt via mygg av arten Aedes, men den kan också smitta direkt mellan människor, till exempel under sexuellt umgänge.

Om en person till exempel har uppehållit sig i smittoområden och får febern genom att bli stucken av en infekterad mygga, kan han återvända hem och överföra sjukdomen genom sexuell kontakt. Sådana situationer har förekommit.

Det varnar danska statens Seruminstitut för på sin webbsida: "Det har rapporterats mycket få fall av sexuell smitta med zikavirus ", skriver de.

"Men chansen att det händer är liten ", säger Kåre Mølbak, överläkare, med.dr. och avdelningschef på Seruminstitutet i Köpenhamn.

Zikavirus kan överföras via blodtransfusion

Institutet, som sorterar under det danska hälsodepartementet, skriver också att det finns en teoretisk möjlighet att zikafeber kan överföras genom blodtransfusion.

Risken är dock enligt Mølbak liten, eftersom donatorblod vanligtvis testas – inte minst om donatorn har uppehållit sig i smittoområden.

"Den bärande delen av smittans utbredning sker via myggen", understryker Kåre Mølbak.

Därmed är den största smittofaran tills vidare begränsad till de områden där Aedes-myggan lever, det vill säga i Syd- och Nordamerika, Afrika, Asien och i Still-havsområdet.

Myggor av arten Aedes är utspridd över stora delar av världen och är primär smittokälla av flera sjukdomar – bland annat zika och dengue.

Hjärnskador hos foster

Zikafebern är inte farlig i sig själv, men hälsomyndigheterna tar ändå mycket allvarligt på situationen.

Man tror nämligen att zikaviruset kan leda till allvarliga hjärnskador hos nyfödda, bland annat mikrocefali, som får hjärnan att utvecklas abnormalt i fosterstadiet, så att barnet föds med för litet huvud.

Även om forskarna inte känner till det exakta sammanhanget mellan zika och mikrocefali är sammanfallandet mellan utbredningen av de två så tydligt att man anser att sambandet är högst sannolikt. Brasilien, som är hårt drabbat av zikavirus har till exempel varit med om en ökning från 160 till cirka 3?500 fall av mikrocefali på nio månader.

Inget vaccin mot zika

Det finns inget vaccin mot zikavirus, men hälsomyndigheterna rekommenderar att besökare i smittoområden skyddar sig mot myggbett med hjälp av insektsmedel, nät och kläder.

På grund av risken för foster avråder hälsomyndigheterna dessutom gravida från att resa till de utsatta områdena.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: