Zika mikrocefali

Zika-vaccin testas på människor

Ett vaccin mot de fruktade Zika-viruset är snart verklighet. De amerikanska läkemedelsmyndigheterna godkände de första försöken på människor den 20 juni.

21 juni 2016 av Tobias Hjortkjær Schultz

Det finns hopp för att världen snart kan andas ut igen utan att frukta zikafebern som har spritt sig med blixtens hastighet de senaste åren.

De amerikanska läkemedelsmyndigheterna (FDA) har precis godkänt ett vaccin för försök på människor. Därmed går vaccinet in i sista försöksfasen innan det kan godkännas.

  • Vi är mycket stolta över att vara de första som har uppnått godkännande för att inleda försök på människor, säger J. Jospeh Kim, som är chef på Inovio Pharmaceutical.

Han understryker dock att världen inte kan förvänta sig något godkänt vaccin inom den närmsta månaden.

  • Det kan ta år innan vi är klara. Men det här är ett mycket stort steg, säger han. Skulle Inovios försök på människor visa sig vara fruktlösa finns det en mängd andra aktörer som är med i kapplöpningen om att hitta ett vaccin.

Sprider sig Det är speciellt sydamerikaner som har drabbats av det fruktade viruset som överförs från myggor till människor.

När gravida kvinnor smittas kan det innebära att fostret drabbas.

Tusentals sydamerikanska barn har på grund av zikaviruset fötts med starkt deformerade och mycket små huvuden.

På grund av globaliseringen med människor som rör sig kors över kontinenterna har sjukdomen spridit sig till i synnerhet Asien och Afrika. Sjukdomen är bara farlig för foster.

Människor, som inte befinner sig i livmodern, upptäcker sällan att de är smittade då de får symptomen. De, som får symptom, tror i regel att de har drabbats av influensa.

Du kan läsa mer om zika här: https://www.cdc.gov/zika/

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: