femsekundersregel top

Vetenskapen avlivar femsekundersregeln

Forskarna har gått grundligt tillväga för att testa den kända femsekundersregeln som säger att du absolut kan äta man som har legat på golvet om du tar upp den snabbt. Låt det ligga, är dock slutsatsen i en ny studie.

15 september 2016 av Karine Kirkebæk

Under fem sekunder på golvet, plocka upp den snabbt och borsta av mot låret. Då är lakritsen eller bullen så gott som ny. I alla fall enligt den regel som brukar kallas “femsekundersregeln”.

Men nu har forskare från Rutgers University i USA testat livsmedel på olika ytor för att se hur snabbt bakterier hoppar över till maten.

Och - bakterier är betydligt snabbare att erövra mat och snacks än de fem sekunder som regeln syftar på.

Fukt avgör smittfaran

Forskarna testade en mängd olika livsmedel som vattenmelon, bröd med smör på samt godis på fyra olika ytor: Rostfritt stål, keramiska plattor, trä och matta.

På ytan odlade forskarna bakterien Enterobacter aerogenes som är släkt med salmonellabakterien.

Därefter tappade de maten på de angripna ytorna och lät den ligga i 1, 5, 30 respektive 300 sekunder.

Det visade sig att det mest avgörande villkoret för att bakterierna skulle överföras var mängden vätska i livsmedlet.

Vattenmelonen är värst

Ju längre tid maten låg på ytorna, desto fler bakterier klättrade över till maten. Men även om livsmedlet låg under en sekund innan den blev "räddad" så hann bakterierna att sätta sina klor i den.

Eftersom vattenmelon innehåller stora mängder vätska så var den mest förorenad av bakterier i testet - och godiset var minst förorenat.

Mattan är – något överraskande – den minst bakterieöverförande ytan och detta på grund av att dess struktur minskar kontaktytan med maten.

Läs också

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: