HPV

Vaccin minskar HPV-virus med 90%

Efter tio år och över 187 miljoner doser har HPV-vaccinet med råge fått fatt i viruset och bland annat minskat antalet diagnoser av livmoderhalscancer med 50 procent. Om 40 år kan cancer som orsakas av HPV helt vara utrotat, tror forskarna.

1 september 2016 av Karine Kirkebæk

Vaccinet mot HPV-viruset har varit kontroversiellt på grund av möjliga biverkningar, men en stor uppföljande studie av vaccinationsprogrammet talar sitt tydliga språk:

Vaccinet har minskat antalet infektioner som orsakas av HPV-viruset med cirka 90 procent i de länder med hög vaccinering.

Dessutom har vaccinet även minskat cellförändringar i livmoderhalsen med 45% och könsvårtor med 90%, vilka båda beror på HPV.

Reducerad livmoderhalscancer med 50 procent

Allt sedan slutet av augusti 2006, då vaccinet lanserades, har människor i 130 länder fått över 187 miljoner injektioner av HPV-vaccinet. Vaccinet ska skydda mot human papillomavirus (HPV), som ofta överförs genom sex.

Viruset är mycket vanligt och hälften av oss kommer att smittas av det under vår livstid.

Fem procent av alla cancerformer i världen beror på virus. Men bara på 10 år har vaccinet lett till att antalet kvinnor som diagnosticeras med livmoderhalscancer har minskat med 50 procent. Och vaccinet skyddar mot 90 procent av alla HPV-relaterade cancerformer hos män.

Nytt botemedel ska hjälpa smittade

En av forskarna bakom vaccinet och ledare för Translational Research Institute Australia, professor Ian Frazer, säger till Brisbane Times att vaccinet kan utrota cancerformer som uppstår av HPV-virusset inom 40 år.

Det inkluderar bland annat livmoderhalscancer och strupcancer.

Professor Frazer kommer nu att titta närmare på ett botemedel för de män och kvinnor som redan är smittade med HPV så att de kan bli av med viruset innan de utvecklar cancer.

Läs också

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: