nb_u10 Mass grave

200 pestoffer påträffade under snabbköp

Under ett parisisk snabbköp har arkeologer upptäckt flera massgravar med personer som troligtvis har fallit offer för pesten.

5 mars 2015 av Carsten Nymann

Ett gäng byggarbetare som var i gång med att renovera källaren under snabbköpet Monoprix Rèaumur-Sébastopol i Paris, fick nyligen en obehaglig överraskning.

När källarens golv gav vika för hantverkarnas verktyg dök nämligen över 200 prydligt arrangerade lik av män, kvinnor och barn upp i den franska jorden.

Arkeologer skyndade till och har nu slagit fast att under snabbköpet finns minst åtta massgravar som har tillhört ett medeltidssjukhus kallat Trinity.

Pest skapade behov för kyrkogård

Sjukhuset byggdes 1202 av två tyska adelsmän och användes enligt en äldre rapport från 1983 flitigt som härbärge för pilgrimer och resande.

1353, när pestepidemin var som värst fick sjukhuset sin egen kyrkogård som också tog emot lik från andra sjukhus i staden.

Forskare vill avgöra om pest är dödsorsaken

Forskarna antar att liken under mataffären har begravts under en krissituation som t.ex. en pestepidemi, då det inte har funnits tid till individuella ritualer.

De planerar dock att använda sig av kol-14-metoden för att slå fast exakt när de många människorna dog.

Pest kan få comeback

Även om sjukdomar som pest och kolera om verkar tillhöra det förflutna, varnar forskarna att de farliga epidemierna kan återuppstå:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: