MG

Okänd könssjukdom härjar i England

En stor brittisk studie visar att en mycket stor del av landets befolkning bär på en relativt okänd könssjukdom. Många utan att veta om det.

17 november 2015 av Babak Arvanaghi

Sveda, flytningar och barnlöshet. En mindre känd könssjukdom har gjort sitt intåg i England och enligt en ny studie är den vanligast hos personer mellan 16 och 44 år.

Den nya studien visar att en procent av alla mellan 16 och 44 år i England är bärare av sjukdomen, som är sexuellt överförbar. Det motsvarar omkring 200?000 personer.

Könssjukdomen beror på bakterier

Sjukdomen är en bakteriell infektion som heter Mycoplasma genitalium – eller bara MG. Bakterien har varit känd sedan 1980, men vår kunskap om den är fortfarande ganska begränsad.

Infektionen är svår för läkarna att diagnosticera. Den kan vara symptomfri och när symptomen till slut visar sig påminner de mycket om klamydia. Men behandlingen är inte densamma.

Antibiotika botar könssjukdomen

När sjukdomen visar sig från sin värsta sida drabbas män av sveda i samband med att de kissar, samt flytningar och urinrörsinfektion. Eventuellt kan bakterien också leda till inflammation i bitestikeln, prostata- och ledinflammation.

Hos kvinnor tar den sig uttryck genom sveda när man kissar och mer flytningar än vanligt. Bakterien kan också leda till infektion i livmoder och äggledare, vilket kan leda till barnlöshet.

Infektionen är dock relativt lätt att behandla med en antibiotikakur. Precis som andra sexuellt överförbara sjukdomar förebyggs även denna med kondom.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: