Bakterier top

Mördarbakterie sprider sig

En amerikansk kvinna har smittats av en antibiotikaresistent mardrömsbakterie. Ett globalt problem, säger experter.

2 juni 2016 av Nanna Vium

En 49-årig kvinna från Pennsylvania i USA har smittats med en superresistent E.coli-bakterie som har lett till djupa bekymmersrynkor i pannan på läkare i hela världen.

Bakterien bär på genen mcr-1, som utöver att vara resistent mot den tuffaste antibiotikan, colistin, också har den lömska egenskapen att den kan smitta andra bakterier med sin resistens.

Det innebär i praktiken att bakterierna får fritt spelrum och att enkla infektioner, som urinvägsinfektion, kan vara potentiellt livshotande.

Upptäckt i flera länder

Shutterstock

Det är inte första gången som bakterien hittas hos en människa.

Den har även upptäckts i Sverige, Tyskland, Holland, England, Laos, Vietnam, Kanada, Danmark och Kina under de senaste åren.

I förra veckan hittades den även i ett prov från USA.

Ett globalt problem

Det har fått experter att trycka på larmknappen.

För ett par veckor sedan skickade den brittiska regeringen ut en rapport , där de bland annat uppskattade att resistenta bakterier kan komma att döda 10 miljoner människor årligen år 2050 och att det är viktigt att det får global uppmärksamhet.

Det håller Ute Wolff Sönksen med om.

Hon är läkare vid på Statens Serum Institut i Köpenhamn, Danmark, och hon tror inte att länderna kan lösa den här uppgiften på egen hand.

  • Det här rör sig om ett globalt problem eftersom bakterierna rör sig över gränserna. På så sätt kan man faktiskt säga att det är tur i oturen att bakteriegenen just nu får så stor uppmärksamhet i USA, säger hon till tidningen Ingeniøren.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: