Pandemi Asia

Forskarna varnar för fler globala epidemier

Smittsamma sjukdomar är orsaken till cirka en tredjedel av alla dödsfall i världen. Mikroorganismer hoppar från djur till människa, och vi bär själva med oss dem i vår globala värld.

21 oktober 2010 av Rasmus Kragh Jakobsen

Lastbilschauffören Frank van Lent från Den Bosch i Holland fick i mitten av 2009 feber och huvudvärk. Han kände sig orkeslös och hade ibland hjärtklappning och ledsmärtor, men han fortsatte gå till sitt arbete. Till sist övertalade hans sambo honom att uppsöka läkare. Läkaren var förbryllad, då symptomen inte stämde med något, och Frank van Lent fick frustrerad åka hem och bara vänta på att bli bättre. Först då han på radion hörde om ett utbrott av en smittsam sjukdom från husdjur, frågade han läkaren om det kunde vara det han var smittad av. Det kunde det.

Diagnosen visade en sällsynt sjukdom kallad Q-feber, som orsakas av en liten bakterie, Coxiella burnetii. Den är så smittsam att en enda bakterie räcker för att infektera en människa. Det märkliga var att Q-feber tidigare bara drabbat bönder, veterinärer och slakteriarbetare, som haft direktkontakt med djur. Nu hade bakterien muterat och spridits via luften, varvid mer än 2000 holländare smittades under 2009 – de flesta utan att ha haft kontakt med jordbruket. Många av de smittade kunde snabbt behandlas med antibiotika, men hos en del, som Frank van Lent, bet sig bakterien fast, så att de fortfarande efter ett år blev utmattade av bara en kort promenad. För ytterligare andra var infektionen dödlig.

Det holländska utbrottet av Q-feber pågår fortfarande och är bara ett av de senaste exemplen på en kuslig tendens: att allt fler nya mikroorganismer finner vägen från djur till människa. HIV/AIDS, SARS, Creutzfeldt-Jakobs syndrom och fågel- och svininfluensa är bara toppen av isberget, och forskarna vet att det är bråttom att hitta en lösning. Utvecklingen har nämligen gått tvärt emot vad experterna sade på 1960- och 1970-talen: att kampen mot smittsamma sjukdomar i stort sett var vunnen, och att man skulle koncentrera sina krafter på viktigare problem som hjärt-kärlsjukdomar och cancer. Den optimistiska stämningen red vid denna tid på en våg av framgångar med vacciner och mirakelmedel som penicillin, streptomycin och kloramfenikol och nådde sin höjdpunkt med den globala utrotningen av smittkoppor 1977.

Nya smittsamma sjukdomar i massor

Den stora framgången skapade dock en ödesdiger trygghet, som vi nu betalar priset för. I dag står smittsamma sjukdomar för cirka en tredjedel av alla dödsfall i världen, och vi ser fler helt nya, smittsamma sjukdomar än någonsin tidigare. Den världskände holländske virologen Albert Osterhaus vid Erasmus Medical Center i Rotterdam, som bland annat har identifierat SARS-viruset, är enig med resten av världens experter om att det bara går åt ett håll: det blir värre.

Professor Mark Woolhouse, Centre for Infectious Diseases vid University of Edinburgh i Skottland säger således:

”Sedan jag tog min examen har det tillkommit över 80 riktigt smittsamma sjukdomar, och det finns överhuvudtaget inga tecken på att det slutar med det.”

Tema

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: