nb_u41 ebolatest

Ebola lurar blodprov

Ytterst specialiserade blodanalyser letar efter både DNA och antikroppar när en patient blir testad för ebolafeber. Men viruset har en förmåga att gömma sig de första kritiska dygnen.

9 oktober 2014 av Carsten Nymann

Thomas Eric Duncan, den liberiske medborgaren som diagnosticerades med ebolafeber i Texas, USA dog i början av den här veckan.

Myndigheterna har satt omkring 50 personer, som han möjligtvis har haft kontakt med, under observation.

Men läkarna väntar med att ta blodprov, tills sjukdomen visar sig i form av symptom.

Ebolaviruset visar sig nämligen vara svårt att spåra, även om det finns minst två erkända metoder till att upptäcka sjukdomen inom de första dygnen.

Letar efter rester av DNA

Det mest exakta testet är ett så kallat PCR-prov, som letar efter genetiska material, som ebolaviruset har spridit i blodet.

Om det finns minsta spår, kopierar kemiska ämnen i provröret upp DNA-materialet i ett antal som kan ses i provet.

Ett positivt PCR-prov är 100 procent säkert. Problemet är att provet under de första tre dagarna patienten upplever symptom kan bli negativt även om han eller hon faktiskt är smittad.

Symptom liknar influensa

Diagnosticeringen försvåras av att de tidiga symptomen på ebola som t.ex. feber och illamående kan täcka allt från malaria till tyfus eller vanlig influensa.

Ett annat test letar efter så kallade antikroppar, som patientens eget immunförsvar bildar för att bekämpa viruset. Men detta test är osäkert i en längre period än PCR-proven.

För inte skapa onödig panik och för att testerna är så osäkra i början, föredrar myndigheterna att övervaka enskilda personer snarare än att utföra mass-blodscreening efter ebolaviruset.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: